Milyen kárt tehet egy membrános búvárszivattyú az ásott kutunkban?
A kutunk kb. 12m mély, és az aljától kb. 2,5-3m magasságig van benne a víz, nyugalmi állapotban.
Öntözéshez szeretném használni egy felszíni tartály közbeiktatásával.
A kútból a vizet először egy felszíni tartályba szivattyúznám, ahonnan a víz felmelegedése után füvet és dísznövényeket öntöznék vele.
Gyakorlatilag csak át kell emelni a kútból a tartályba a vizet, azaz nagy nyomásra nincs szükség.
A kutunk papamétereihez (emelési magasság 9-11,5m) választható modernebb merülőszivattyúk igen drágák.
Ezért gondoltam egy olcsó, membrános búvárszivattyúra, de azt olvastam róla, hogy ezek tönkreteszik a kutat és nagyon zajosak.
Ez tényleg igaz?
Mire lehet számítani a használatuk esetén?
Az ásott kutunk alja ugyan homokos/iszapos, de több beömlőnyílással és jónak mondható vízhozammal.
Nem szeretném tönkretenni, de több tízezer forintot sem tudok szivattyúra költeni.
Szerintetek?
Siettem és elírtam: :)
Helyesen: "a kutunk paramétereihez"
Amúgy a kútból csak akkor jön iszapos víz, ha nagyon kiszivattyúzzuk egy ütemben, mert akkor már felkavarja az alját.
Semmilyen kútba nem való membrános szivattyú.A fúrt kutakba meg vétek letenni .Berezonálja az alsó réteget is,még a tiszta vizet is felkavarja .Az élettartamuk is elég rövid .
Nem megfizethetlenek már a csőszivattyuk .Kisebb teljesitményüt kell venni,ez alatt az értendő,hogy az emelő magassága lehet 4-6 bár is ,csak a vizhozama nem olyan nagy
Legalább a kút sincs megterhelve .A beáramló viz mennyisége ,és kivétel közel azonos így .
Ha egy kutat megterhelünk a víz kivétellel ,akkor az a kút homokolni fog,ami annyit jelent,hogy gyors beáramlás hordja be az alsó réteget .
Utolsónak: ÁSOTT kútról ír a kérdező!
Nyugodtan beleheheted! Rokonnak is tecsó~gazdaságos,3~4ezres van a kútban,membrános. A tehenek itatásához vesz ki vizet,átlagban napi 3x150~180 litert...minden áldott nap! egy~egy szivattyú másfél~két évet bír...addig az onnan nincs kivéve soha.
Köszönöm a válaszokat.
Igen, ásott kútról van szó.
Alapból én is arra gondoltam, hogy egy membrános szivattyú bevibrálná a kútgyűrűk körüli rétegeket, amik akár annyira összetömörödnének, hogy csökkenne a kút vízhozama...., és hosszabb távon tönkre tenné a kutat.
Ezért is kérdeztem itt, ezen a fórumon is, mert az ismeretségi körömben ellentmondó véleményeket hallottam. Igaz olyanoktól, akiknek jelenleg nincs ásott kútja.
Ez az ellentmondásosság megjelent a válaszaitokban is.
Pedig mennyivel könnyebb lett volna a helyzetem, ha mindannyian ugyanazon a véleményen lettetek volna. :)
Azt hiszem bevállalom a búvárszivattyút.
Ezeket teljesen le kell engedni a kút aljára vagy van egy bizonyos távolság, amit célszerű betartani a kút aljától?
Vannak külsőre teljesen azonos kinézetű búvárszivattyúk, amik csak árban különböznek nagyon. 6000-12000Ft közötti szórással láttam az interneten és a multikban.
Szerintetek ezek az árak minőségi eltérést is tükröznek?
Mire kell odafigyelni a vásárlásnál, milyen adatok fontosak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!