A szántás mélyebb, megforgatja a rétegrendet, a fölső kerül alulra és az alsó jön felülre. A rotációs kapa sekélyebb, és összedarálja a felső 10-15 centimétert, egyes földtípusoknak nem tesz jót, mert csökkenti a szemcseméretét a talajnak, rosszabb lesz a vízmegtartó képessége egyes talajtípusoknak a rotálás/darálás miatt.
Amúgy a nevében is benne van, hogy rotációs KAPA.
Szóval nem szántás helyett, hanem kapálás helyett használandó.
Mellesleg én is kényelmes vagyok, és tavasszal az 1200 m2-es telkemből azt a 600-700 m2-t, ami a haszonkertnek megmarad, én sem felásom, hanem lustaságból felrotálom, sokkal kényelmesebb, és gyorsabb. Egy négyütemű Hondám van, 35 centi körüli késes résszel. Kb 15 centi mélyen műveli meg a talajt. Nyilván répát nem termesztek, petrezselmet is csak a leveléért. A tök-féléket bokorba vetem, jól felásva, alá-komposztozva. És a paradicsom meg a paprika helyét is még ásóval megigazítom, egy kis komposztozás után - a rotálás itt csak a felső réteg előlazítása, és a tavaszi szélhordta gyomok beforgatása, bedarálása.
Az átlag veteménynek (fejes saláta, retek, kapor, bab, borsó) elég a rotálás. De tapasztalom, hogy a duggatott hagyma, vagy a cékla, vagy a csemege kukorica már elbírná a mélyebb művelést is.
Igen, jól írja, rotával a 15 cm megoldható. Én az 5,5 LE-s Hondával is megkínlódtam a vályogos kertemben, hogy a fák között egy darabot 15 cm-re felnyomassak. Ehhez el kellett menni négyszer nagy gázzal, a csoroszlyát jól lenyomva.
Ha már késő ősszel a felázott, de még nem ragacsos földet felrotáztad volna, amilyen mélyen engedi, aztán tavasszal újra, akkor mélyebbre tudtál volna menni most, és jobb is lett volna a talaj utána. Ha egy kötött talajt most törsz fel, akkor olyan lesz az egész pár nap múlva, mintha apró kavicsokkal lenne leborítva a földed, tehát apró magvakat ültetni nem nagyon érdemes, mert nem fognak kikelni.
A krumplinak végszükségben elég 20 cm mélyen megdolgozni. Mélyebb azért jobb, mert a vastag, gumót fejlesztő gyökerek csak a puha részben mennek, és ha egymás fölé kerül véletlenségből 2-3 nagyobb szem, akkor a felső kijön a föld tetejére, és megzöldül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!