Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mi okozhatta a sárgabarckfánk...

Mi okozhatta a sárgabarckfánk halálát?

Figyelt kérdés
Eléggé valószínű, hogy elpusztult. Tavaly nyáron kezdődtek nála a bajok, amikor a levelei már nem nőttek meg elég nagyra, és belülről elkezdett ritkulni a levélzete. Szeptemberre már minden levele sárga volt, októberre meg lehullott az összes. Nem a tűzelhalás tünetei jelentkeztek nála. Ősszel aztán permeteztük és idén márciusban is, úgy látszik hiába. Jelenleg is úgy néz ki mint télen, leszámítva néhány ki nem nyílt virágot. Abszolút semmi friss zöldhajtás nem fedezhető fel rajta.
2015. ápr. 15. 18:05
 1/8 anonim ***** válasza:
66%
A barack egy ilyen mocsadék fa, egyik évről a másikra különösebb előjel nélkül el tud pusztulni.
2015. ápr. 15. 18:14
 2/8 anonim ***** válasza:
sok oka lehet
2015. ápr. 15. 18:32
 3/8 anonim ***** válasza:
Gutaütés.Ilyenkor a gazdát is ez fenyegeti .
2015. ápr. 15. 19:00
 4/8 A kérdező kommentje:
Úgy tűnik a 3-asnak igaza van. Ezt a szót beütve a keresőbe valóban ez a magyarázat a pusztulásra. Nem tudtam, hogy ez egy ennyire kényes fafajta. Nehéz olyat találni, ami évtizedekig is elélhet.
2015. ápr. 16. 00:24
 5/8 anonim ***** válasza:

gutaütésnél általában az ágvégektől visszafele kezdenek fodrozódni a levelek meg száradni mint ha sodrómoly tünetei lenne de mégse. olyankor azokat az ágakat le kell vágni addig még egészséges és szépen lekezelni gonbaölővel pl topas. nekünk bevált.

kérdés hány véves volt a fa ? mert mondjuk ha csak néhány éves volt max 5. még akár a talaj se volt megfelelő neki azért kimehet csak úgy. tapasztalat több helyen. földvizsgálat után pedig kiderült mészhiányos volt a talaj.pótoltuk és azóta a tiszta fahamuból köré öntök néha és szép is tőle

De még akár a sok viz is okozhatta tavaj nem szereti a magas talajvizet se. szülőházunknál olyan a talajvíz hogy sokszor a kutból kézzel tudtuk meríteni a vizet, de maximum is 3 gyűrűre huzódik vissza . na hát ezt se bírta

Kényes a barack az tuti, most meg a fagy rendezte meg a virágokat aki nek segítette átvészelni.

Nekem egyenlőre úgy néz ki megmenekült minden nap mikor fagyra ébredtem lepermeteztem megafollal 30ml/10l víz.

2015. ápr. 16. 05:18
 6/8 A kérdező kommentje:
A talaj lehet hogy nem volt teljesen megfelelő neki. A fák kivételével minden remekül megterem rajta, a fű is jól bírja. A többi gyümölcsfát tűzelhalás pusztította el még évekkel ezelőtt. Ha se a gutaütés, se a tűzelhalás nem okozhatta a pusztulását, akkor csak a talaj lehetett a ludas, pedig 7 évig semmi baja nem volt a fának.
2015. ápr. 16. 12:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Tűzelhalás azért nem lehet, mert az néhány tankönyvi eset ("egyszer előfordult már") kivételével csak almaféléket támad.

Gutaütés azért nem lehet, mert az nem sárgulás meg hasonló tünetekkel jelentkezik, hanem április-május táján az egész leveles ág úgy ahogy van, elszárad pár nap alatt, hasonlóan a tűzelhaláshoz.

Lehet pl. rengeteg pajor vagy 1 pocok, ami elrágta a gyökerek nagy részét.

Lehet kéregmoly.

Permetezetlen fa esetén a virágmonília végigmegy az ágakon, és ha elég nagy pusztítást csinál a háncsban, akkor ilyen tüneteket produkál.

Az én tippem azért valamilyen baktériumfaj, vagy az ágakban, vagy a gyökereken.

2015. ápr. 16. 16:27
 8/8 A kérdező kommentje:
A többség "leszavazta" a kivágást, még 1 évet adni akarnak a fának, hátha csoda történik. De szerintem nem fog. Ki látott már ilyen "feltámadást" egy gyümölcsfánál?
2015. ápr. 20. 13:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!