Kezdőoldal » Otthon » Kert » A málnasarjakkal kell valamit...

A málnasarjakkal kell valamit csinálnom?

Figyelt kérdés
Tavaly ültettem két tő málnát és most tele van a környékük gyökérsarjakkal, mindenhol nő a pici málna. Nekem ezt most kellene ritkítani már vagy hagyjam, had nőjenek mindenfele? Fogalmam sincs mit is kellene tennem az idén, valami olyamit tudok, hogy a letermett vesszőt kell kivágni majd télen.
2015. ápr. 14. 10:12
 1/3 anonim ***** válasza:

Azokat ki ne vágd!

Hacsak nem túlontúl sok sarj van és túl sűrű, a a túlontúl sokba ne számold bele a tavalyi töveket!

Szóval ami tavaly zöldellt és még nem termett, nyilván ősszel vagy idén megmetszetted ugye... Ez fog idén teremni! Majd azután kiszárad... Már ősszel látni fogod, hogy száraz, de télen, legkésőbb jövő tavaszra biztos lehetsz benne... Akkor majd azokat tőből lemetszed, vagy letöröd....

És jövő nyáron az fog teremni, ami most pici feltörő sarj... :) Ezek nyáron egyre nagyobbak lesznek, akár 2 méteresek is. Csak majd ősszel vagy jövő tavasszal metszd vissza őket kb. fél méteresre.

2015. ápr. 14. 10:29
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Még csak tavaly ősszel ültettem a két tövet, ezért még semmit nem csináltam velük, azokat sem metszettem vissza, mert volt rajta 3 szem málna. Az a két szál már van 1,8 m és zöldell. Szóval akkor ősszel mindet visszavágom fél méteresre, a szárazakat meg tavasszal tőböl levágom.
2015. ápr. 14. 13:51
 3/3 anonim ***** válasza:

Akkor az folyton termő, ha ősszel málna volt rajta, nem? Azt máshogy kell tartani, mint az egyszer termőt. Az egyszer termőt 1,5 m magasra szokták vágni vagy nagyobbra, a folytontermőt meg földszintig levágják, hogy a másodtermés minél nagyobb legyen.

Persze, ha neked nincs egyszer termőd, akkor szükséged van a mostani vesszőkre is.

Ha késő őszi ültetés, akkor a nagy vesszőt vágd le tövig, hogy beerősödjön a tő, a sarjakból meg a 2-3 legerősebbet hagyd meg.

A későbbi években a vesszőket vágd le 1 m-esre, a sarjakból meg hagyj meg tövenként vagy 3-at vagy ha bírja, 5-öt, a legerősebb és legjobb helyen lévőket, a többit meg kapáld ki vagy törd le.

A letermett tavalyi vesszőket meg júliusban, mikor már nincs rajtuk termés, tőből vágd ki.

2015. ápr. 14. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!