Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit csináljak az előkertemmel?

Mit csináljak az előkertemmel?

Figyelt kérdés

Elhelyezkedés: (megjegyezném, Angliában élek, tehát a kert Angliában van.)

[link]

[link]

[link]

A ház előtt van, sajnos az utcanézőből nem sok látszik. De kábé elhelyezkedés bemutatásához jó.

Ez körülbelül 5-6 méter hosszú és kábé 3 méter széles kert. Egyik oldalt a mi lépcsőnk mellett félig kőkerítés, elől a bokor és a kert között van egy keskeny "lyuk" olyan fél méter széles, az utca szintjével egy szintben és a kert olyan 100-120 cm-rel magasabb szinten van, kő"kerítéssel" körbevéve. Egy icipicit látszik is az első képen, hogy a kert és a bokor teteje kábé egy szintben van és látszik egy picit, hogy pont ott van a kert vége és a kőrakás is látszik. A szomszéd kertjétől egy alacsony kőrakással van elválasztva.

A kert nagyon gazos, egyszerűen nem győzöm gazolni és szerintem semmi értelme. Tavaly ásó mélyen kiszedtem a földet, vettem bele újat. Tele volt kővel, és még most is tele van kővel az egész kert. Tavaly előtt vettük a házat, a képen látható bokor vagy fa már nem volt a kertben, csak rengeteg gyökér maradvány. Rengeteg a csiga, ezt főleg onnan tudom, hogy tavaly megpróbálkoztam a kertészkedéssel, észrevettem, hogy valami eszi a növényeket, körbeszórtam csigaölővel és...ennyi csigát még az életben nem láttam. Egyéb bogár és hangya szerencsére nem számottevő csak a szegfűmön voltak valami bogarak. Most ástam fel a kertet mert sajnos elhanyagoltam. Terhes voltam, aztán nehezen gyógyultam fel a nem tervezett császárból. Sajnos az idő is sokszor korlátoz a kertészkedésben-eső-Anglia.

Valami olyan kertmegoldás kéne, amivel nem lenne túl sok gondom, mert mint mondtam, az időjárás erősen bekorlátoz, valamint októbertől visszamegyek dolgozni, 2 gyerekem van, tehát időm sincs arra, hogy 5 percenként gazoljak, mert sajnos azt a pár hónapot, amíg tudtam kertészkedni úgy csináltam, hogy minden héten legalább egyszer ki kellett mennem gazolni, mert máskülönben ellepték volna a gazok.

Bármilyen ötlet érdekel. Sajnos most túl sok keret sincs rá, mert azon agyaltunk férjemmel, be kéne kövezni, de az rengetegbe kerül. Esetleg ha egy részét...nem tudom. Mit csinálnál ezzel a kerttel. Esetleg ötlet linkeket is küldhettek.

Első körben holnap elmegyek és veszek több liter ecetet, mert azt olvastam neten, az jó gazok ellen és most egy-két virágon kívűl semmi nincs a kertben, de ezeket kiveszem, mielőtt lelocsolom ecettel.

2015. ápr. 8. 22:34
 1/8 anonim ***** válasza:
Valami kúszó növény - akár borostyán - kellene, mert az elnyomja a gazt, csigák meg ígyis-úgyis lesznek benne, viszont azt nem rágják meg. Talán a borostyán bírja azt a borongós éghajlatot a legjobban. Évente 2x vissza kell vágni ha nagyon beindulna a járdára vagy a falra.
2015. ápr. 9. 08:53
 2/8 anonim ***** válasza:

[link]

Illetve van a kúszó tuja. Aránylag gyorsan is nő, de a macskák szeretik lepislantani.

[link]

2015. ápr. 9. 08:57
 3/8 A kérdező kommentje:
Köszi a választ. Hát az kimaradt a leírásomból, hogy a környék összes macskája idejárt amíg gondoztam a kertet, aztán gazosan már nem kellett nekik.... most még nem fedezték fel, hogy felástam. Így olyan növényt nem akarok ültetni, amelyik lesárgul, ha rápisil a macska. Az a borostyán szép, de szerintem idétlenül mutatna, ha egy téglalapba bezárva futhatna csak a földön, mert a ház és a kert között van egy járda. De arra gondoltam, ha egy talpalatnyi szabad helyet se hagyok és jó terebélyes, viszonylag alacsony bokros növényekkel rakom tele, plusz a kimaradt helyen kavics-vagy kőlapokkal rakom körbe őket-esetleg körbekerítem őket téglával, akkor kevesebb esélye van a gazoknak. Mint ahogy az egyik képen is van. Csak nem tudom melyikeket kéne, ami nem nagy igényű és nem szállnak rá a kártevők-csiga, bogár, macska.
2015. ápr. 9. 16:53
 4/8 A kérdező kommentje:
Szegény udvarom elég idétlen kialakítású, sokat kéne szintezni.
2015. ápr. 9. 16:56
 5/8 anonim ***** válasza:

Érdekes, mennyire hasonlít az én kis házamra (ez is szabálytalan alakú saroktelek, csak Leányfalun van).

De gyeppel, sziklakerttel és nagy fenyőkkel, örökzöldekkel együtt vettem, én csak alakítgattam rajta. Még a fagyalsövény is ilyen. Mit lehet kezdeni vele? Olyan növényt ültetni, amelyik bírja a napot és a macskákat is. Például ott van a madárbirs, a mahónia, a borostyán. A teraszok szélére lehet sziklakerti növényeket ültetni, akár tavaszi hagymásokat is, de évelőket (pl. ternye) is lehet.

2015. ápr. 14. 12:10
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszi szépen, fú kíváncsivá tettél, vajon hogy nézhet ki a te házad:D

Ha nem jelent problémát, lefényképeznéd a kerted ötletnek?

Köszi mindenesetre a tippeket!

2015. ápr. 14. 23:28
 7/8 anonim ***** válasza:
2015. ápr. 15. 12:31
 8/8 anonim ***** válasza:
A sziklakerti teraszokra ültethető növények? Varjúháj, örmény gyöngyike, díszhagymák, hagymás nőszirom és sok más. Nem tudom, milyen nálatok az éghajlat, ha enyhe a tél, akkor lehet ültetni levendulát, orvosi zsályát, rozmaringot, citromfüvet, kakukkfüvet is.
2015. ápr. 15. 12:33

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!