Kezdőoldal » Otthon » Kert » Valaki nevel Echinocactus...

Valaki nevel Echinocactus grusoniit, és meg akarja mutatni, hogy hogy néz ki?

Figyelt kérdés
Ma kaptam egyet,azt mondták kb.8 éves,és amíg szép gömb formája lesz várhatok jó 50 évet...

#Echinocactus
2015. ápr. 1. 08:48
1 2
 1/15 hell-ikon ***** válasza:

A gömb formát jóval hamarabb felveszi, viszont ha nagyobb méretű gömbre gondolsz, akkor igen, abba beletelhet pár évtized.

Képet most nem tudok mutatni, de én az enyémet kb. 6-8 éve kaptam, akkor úgy nézett ki, mint egy nagyobb "szemölcsű" Mammillara és úgy kb. 2 évvel azután kezdett el gömb formát felvenni. Mostanra meg kb. akkora, mint egy újszülött feje.

A virágzásra még várhatok cirka 10 évet, ha nem többet.

2015. ápr. 1. 12:40
 2/15 A kérdező kommentje:

Milyen korulmenyek kozott tartod? Vajon ablakpárkány,ahol naponta max 1-2 órát kap direkt napfényt vajon alkalmas neki?(most így van)?

Milyen gyakorisággal öntözöd az êv szezo

njaiban?

2015. ápr. 1. 18:08
 3/15 A kérdező kommentje:
2015. ápr. 1. 18:12
 4/15 hell-ikon ***** válasza:

Tavasztól késő őszig déli fekvésű erkélyen zéró árnyék "mellett". Tehát nincs ami árnyékot vetne ide reggel 8-tól este 7-8-ig, nyáron. Mondanám, hogy hetente öntözöm a kaktuszaimat, de igazság szerint elég gyakran elfeledkezem róluk, legalábbis azokról amik az erkélyen vannak. A kertben elég sok zöldséget termelek a család részére, így figyelmem javát arra fordítom. Vannak fiatalabb magoncaim, ott szoktam tartani a heti öntözést, ők valamivel árnyékosabb helyen vannak egyébként is.

Teleltetni meglehetősen sötét helyen tudom őket, így amikor kikerülnek a kaktuszok az erkélyre tavasszal, akkor kapnak csak némi árnyékolást arra az időre, amíg megszokják az új körülményeket. Öntözni eleinte fokozatosan kis adagokkal kezdem őket, aztán a többi meg ahogy sikerül a nyár folyamán.

A képeden látható grusoniinak jól láthatóan alakulnak ki a bordái, ha kellő fényt kap az év folyamán és nem öntözöd túl, gyönyörű szép gömb formát fog felvenni. Nap közben ha teheted (és nem több ládányi kaktuszt kell pakolgatnod :)) akkor kiteheted világosabb, naposabb helyre is, ha a mostani helyét kevésnek érzed, de éjszakára még vidd védett meleg helyre.

2015. ápr. 1. 18:47
 5/15 A kérdező kommentje:

Köszi az aprólékos kommentet:)

Amúgy botanikával foglalkozol?

+ azt olvastam,hogy éjjel szeretik a hűvösebb,10-16 fokot...Vajon igaz ez?

2015. ápr. 1. 21:04
 6/15 hell-ikon ***** válasza:

Ha a botanikát, mint olyat szó szerint értelmezzük, akkor nem. :)

Ha jóval tágabban, akkor igen. :) A szakmám kertész (zöldség, gyümölcs), de nem dolgozom benne. A növényeket imádom, a dísznövényekről meg autodidakta módon tanulok. Neten, könyvekben, újságokban amit találok értékesnek és hasznosnak tűnő leírásokat szívesen olvasom és gyűjtöm.

Az egyik kedvencem a kaktuszok családja, gyűjtöm is őket, bár nem rendelkezem nagy gyűjteménnyel.

2015. ápr. 2. 14:21
 7/15 anonim ***** válasza:

Szobában semmiképpen nem lesz jó a dolog.

Ez a szép tüskézet eltűnik, ill. az alsó részen ugye megmarad, de a felső részen csak rövid, jelentéktelen sörte fog nőni.

Az utolsó fagyoktól az első fagyokig tartsd kint szabadban, erkély vagy külső ablakpárkány is megteszi. 2 hétnél gyakrabban semmiképpen ne öntözd, mert felfújódik, szintén rendes tövisek nélkül. (Én olyan 3-4 hetente szoktam öntözni a kb. 400 kaktuszomat.)

Télen meg 0-10 (15) fok között KELL tartani, teljesen szárazon. (Fény nem kell.) Szobai tartásnál tavaszra rettenetes látvány lesz, a kopasz, hegyes csúccsal.

Na, ilyen az, mikor ablakon belül tartja valaki a kaktuszát:

[link]

2015. ápr. 2. 17:30
 8/15 A kérdező kommentje:

bízok abban ,hogy jó tanácsor adsz de van egy par kerdesem hozzad(uccsó)

1.Tavasztol oszig biztos hogy kitehetem (éjjelre is)…?

2.tudsz csatolni kepet a te anyosules kaktuszrol?

2015. ápr. 2. 20:53
 9/15 A kérdező kommentje:

Amúgy besokkoltam ettől a képtől

A boltos azt mondta:hadd csak az ablakba,jó neki ott...Néha dobj rá egy kis vizet...

2015. ápr. 2. 21:02
 10/15 anonim ***** válasza:

Lefotóztam:

[link]

[link]

Úgy 10-12 éve lehet meg, egész kicsi volt, mikor vettem.

Lehetne persze jobban is hizlalni, de nem bánom, ha nem nő nagyon, mert korlátozott a telelőhelyem.

Kb. 3 hét múlva megy ki, és az első igazi fagyok idején jön majd be. Fal mellett szokott lenni, ott mindig pár fokkal melegebb van, mint a nyílt részen.

Eddig -3 volt a leghidegebb, amit kapott. (A neten -8-at olvastam, hogy kibírja.)

Télen 2 fok fölött van tartva, ilyenkor tavasszal már 25 fok is van néha.

Idén egyszer öntöztem őket, kiköltöztetésig még egyszer akarom.

2015. ápr. 3. 18:34
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!