Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért nem virágzik a krókuszom?

Miért nem virágzik a krókuszom?

Figyelt kérdés
Tavaly cserepesen kaptam, elszaradas utan kiultettem a kertbe. Iden kihajtott szepen, levele sok lett, de virag egy sem... mitol?
2015. márc. 29. 10:15
 1/8 anonim ***** válasza:
Még fiatal, majd jövőre virágzik.
2015. márc. 29. 10:58
 2/8 anonim ***** válasza:
szerintem még "fiatal",és már csak jövőre fog
2015. márc. 29. 11:48
 3/8 anonim ***** válasza:

A cserepes tartással nagyon legyengültek a hagymái, ezért nem volt bennük elég tartalék, amiből virágot fejlesztettek volna.

Jövőre már valószínűleg lesz pár virág, két év múlva meg sok.

2015. márc. 29. 19:08
 4/8 A kérdező kommentje:
Egy teljes év kevés volt neki fejlődni? Akkor talán jövőre már tényleg remelem, lesz valami belőle... koszonom!
2015. márc. 29. 23:07
 5/8 anonim ***** válasza:

Nem egy teljes éve volt.

A kihajtástól a levelek elsárgulásáig tudott (volna) fejlődni. Amikor egy sötét, meleg, tápanyaghiányos környezetben sínylődött. Ahol a puszta megmaradáshoz is alig voltak megfelelőek a körülmények, nem még a hagyma félhizlalásához, a következő évi (idei) bimbókezdemény kifejlesztéséhez.

2015. márc. 30. 05:14
 6/8 A kérdező kommentje:

Ne haragudj, de nem ertelek. Egy teljes eve van a kerti foldben. Ebbol mi a sotet, tapanyaghianyos hely?

Elotte cserepben volt, S kiultetes elott meg is vartam, hogy visszahuzodjon a tapanyag, leszaradtak a levelek.

2015. márc. 31. 07:18
 7/8 anonim ***** válasza:

A virágmag is benne lehet három évig a zacskóban, mégsem fejlődik, ezt nem olyan nehéz belátni.

Ugyanígy a krókuszhagymának a nyár folyamán teljesen mindegy, hogy földben van vagy zacskóban, mert vissza van húzódva, életműködése le van állva, akárcsak a virágmagnak. Mint írtam, a levelek kihajtásától a sárgulás kezdetéig próbálkozott volna szegényke.

A krókusz úgy műxik, hogy a gyökerével felvesz vizet meg tápanyagokat, a levelével meg fotoszintetizál, azaz a napsugárzás energiáját felhasználva szerves szénvegyületeket állít elő. Ebből épül fel aztán a hagyma.

Cserépben tartva nem kapja meg a kellő fényt, a kellő tápanyagot, ezeknek csak a tizedét, a víz meg magában semmire nem elég. A virágoztatás ideje alatt elhasználja a hagyma az összes tápanyagtartalékát, csak annyi marad, hogy éppen életben maradjon. De ebből már virágra nem futja a következő évben. (A virágot ugye az előző nyílás és a levelek elsárgulása közti időben gyártott és felhalmozott anyagból állítja elő.)

Nézd meg idén, még milyen sokáig zöldek lesznek a levelek. Tavaly meg hervadás után nagyon gyorsan elszáradtak a levelek is, mert nem volt miért maradniuk, hiszen szobába nem sok fény jut be, és tápanyag-utánpótlásról se nagyon lehetett szó, a túl magas hőmérsékletről nem is beszélve.

2015. ápr. 1. 07:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem, köszönöm. Akkor talán majd jövőre...
2015. ápr. 2. 09:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!