Erdemes a vetemenyes kertbe üzletben vásárolt paprika, paradicsom vagy uborka magot venni vagy a tavalyrol kiszedett magokkal is ugyanolyan jo termes varhato?
Na, ez egy nagyon nehéz kérdés.
1. A nemesített, hibrid növények magjait (ezt általában F1-nek jelölik) nem érdemes kiszedni, mert a következő évben már nem olyan lesz a termesztett növény, mint az eredeti.
2. A hagyományos paprika, paradicsom szedett magja nagyon jó lehet, de csak akkor fog kikelni, ha a megfelelően beérett termésből szedted ki és a tél folyamán is megfelelően tároltad.(fagymentes, száraz hely)
3. Vett maggal is jártam úgy, hogy csak egy-két szál kelt ki és azok is elég satnyák voltak.
Szóval a növénytermesztés mindig egy kicsit lutri. Én személy szerint vett és szedett magot is szoktam vetni, biztos, ami biztos alapon.
A kiszedett magok nagy valószínűséggel csíraképesebbek, mint a bolti magok, mert az ember odafigyel, hogy csak a beért termésből szedjen magot, ipari méretnél meg belekeverednek éretlenek is.
Ha több fajtád volt, akkor arra számíts, hogy minden tő másféle formát fog teremni, mert átporzódtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!