Megéri otthon nyulat tartani leadásra? Milyen korban, súlyban adható le? Kb. mennyiért veszik át?
#1 válaszolóval értek egyet. Én is csak magunknak tartjuk a nyulakat, leadásra véleményem szerint nem éri meg tartani. A felvásárlónak odaadod max 450ft/kg-s áron.. Inkább edd meg, azzal több a haszon. A kérdésre válaszolva 3-4 max 5 hónaposan adják le, 2 kg-osan. Ha gyorsan kiszámolod igazából a takarménykeverék, széna árát nem hozza vissza.
Ha teheted, szövetkezz hasonló tenyésztőkkel és ne a felvásárló emberkéknek adjátok le, hanem egyből a feldolgozó cégnek. Én így csinálnám.
Vagy akkor esetleg vágni és a húsát értékesíteni
szomszédság, ismerősök számára, nem? Milyen kilós
árban van a nyúlhús? Van piaca nálunk?
Személy szerint én nagyon szeretem és tudom,
hogy az egyik legegészségesebb hús, mert alacsony
a zsírtartalma. Csak ritkán jutunk hozzá ...
Én a mai napig tartok,igaz,csak 2 anyám van már. Leadni ne is gondolkozz. Ezelőtt 15~20 évvel többet adtak érte,mint ma.
Én itthonról adom el,van 6~8 állandó vevőm,sorba állnak a nyúlért. Élősúlyban 650-ért adom(már vagy két éve)eljön,rámutat,és kb.20~25 perc múlva konyhakészen viheti is.
Én felesbe keverem a tápot árpával,mindig ezt kapják...és persze rengeteg szénát. Nyáron 1napos fonnyasztott füvet kapnak.Víz állandóan van előttük.
A 2,3~2,5 kg-s rántani jó,a 2,5~2,8 sütni,efölött inkább pörköltnek.
A nyúl 1 hónapra fial,3,5~4hónap körül éri el a vágósúlyt. Sosem oltom őket,eddig(25éve) nem volt komolyabb vész. Néha van 1~2 mixós,azt azonnal kiemelem,és a kert végében "karanténba rakom",mert fertőző.
hirtelen ennyi.
Gabijánosi: Értem. A fülük a csípéstől mindig hólyagos lesz?
Ez valamilyen fertőzés? A szúnyogokon kívül más rovar, élősködő,
esetleg háziállat (kutya, macska) terjeszt át rájuk betegségeket?
Mik szoktak előfordulni?
Utolsó hozzászólónak: Ez azt jelenti, hogy átlag 1500-2000 Ft-ért
adsz el egy nyulat megnyúzva, kizsigerelve - ha jól értem.
Köszönöm a hasznos tippeket és leírást! 1-2 kérdést még, ha megengedsz:
- A "mixós" mit jelent?-
- Ezzel a felesben árpás megoldással kb. hogy alakul 1 nyúl heti / havi
takarmány szükséglete mennyiségben és árban? Tegyük fel, hogy tél van
és nincs fű ...
- A vágást hogyan oldod meg? Tarkón ütéssel? Mi a "leghumánusabb" megoldás?
[Mondjuk páromat jó messze zavarnám előtte ... :-)]
A mixós a mixomatózis beceneve...az a hólyagos fül.
Sok tévhit kering róla a szúnyogcsípéssel kapcsolatban. A nyulakat több tucat szúnyog is megcsípheti...mivel máshol nem tudja-a fülén,és az orrán. DE csak attól lesz "hólyagos",amelyik szúnyog hordozza a vírust,léhet hogy az első,lehet a 23.,lehet,hogy egy se.
Igen,tarkón vágom,tapasztalat kell hozzá,mert ha nagyon a feje fele találom el,vérömleny lesz a fején,ha a teste felé megy az ütés,akkor meg ott---és az nem szép a vevő számára. Utána farkashurokba bújtatom a két hátsó lábánál fogva,és úgy vágom el a torkát...majd nyúzom. Alá egy vízzel kilötykölt(havizes,nem tapad a vér-diszperzites vödröt teszek.)Én a fejét is megnyúzom(majdnem annyi idő,mint az egész nyulat tart)de szinte senki nem kéri,így ha összejön 4~5,akkor forog a bogrács alján,nagyon finom a pofahús,és anyelve is...utána jó kaja a kutyáknak.
Takarmányt nem tudom,én szegedi vagyok...itt a kiszombori a jó táp,drága,13~14k mázsája,véleményem szerint a purina csk reklám+duma,én sose etettem.
Szénát kaszálok+szárítok magamnak,van egy kb másfél m3-száraz,fedett helyem direkt neki,az elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!