Ezt a földet szeretném magaságyásba betöleni, hogy csináljam? (Kép)
Gyakorlatilag homok, de a fű kinőtt rajta, így elméletileg jó lehet. Arra gondoltam, hogy marhatrágyával, és virágfölddel feljavítom a felső harminc centit, alá még 30 centi ebből a homokból tisztán, ezalá a tavaji fűkaszálék, a legaljára meg ágak kerülnének. Ez így jó lenne? Kb egy méter magas ágyást tervezek.
Nem vagyok szakértő, csak hobbi kertész, de azért elmondom a véleményem. 1 m mélyre felesleges bármilyen "komolyabb" anyagot rakni, abból már a növény (paprika, paradicsom...stb) sokat nem lát, inkjább a felső 30-40cm-ert javítanám fel. Marhatrágya szerintem már késő, ősszel kellett volna, hogy tavaszra fasza legyen. Viszont a komposztált marhatrágy nagyon jó (zsákos, csak nem a legolcsóbb) Virágföldet szintén feleslegesnek tartom, plusz drága is, inkább barna földet hozatnék, ahhoz kevernék egy kis homokot, valamint jó sok komposztot.
Ha csinálod, akkor az aljára rakjál sűrűszövésű dróthálót, lehetőleg alumíniumot.
Ha a tavalyi fűkaszalékot az aljára teszed, az ott oxigénhiány miatt elrohad (nem pedig korhad, ami a komposztálás lényege), haszna nem lesz, de még ha lenne is valamennyire, akkor is túl mélyen van. Inkább komposztálnám még és ha elkészül akkor évközben ráraknám, vagy ősszel beforgatnám a trágyával együtt.
Köszi a tippeket!
Szárított marhatrágyára gondoltam, csak azt nem írtam le. Szerinted egy 2m x 1m-es ágyásba, hány 50 literes zsák kellhet?
A föld egyébként építkezés során lett kuásva a saját udvarunkbon, de már nem tudjuk hova szétteríteni, ezért gondoltuk, hogy építünk egy ilyen ágyásokat, szép is, jó is, hasznos is.
Nézegettem a neten, hogy hogyan kell csinálni, és ilyen rétegeket építenek bele.
Az alginit jó ötlet, majd veszek!
Azt mondod, hogy inkább szerezzek jó minőségű földet a felső 20 centire? Jobb lenne, de nem tudom, hogy honnan tudnék :\
Ez csak az én tippem, amúgy én is tervezem az idén magaságyás kialakítását.
Nekem túl bonyolultnak tünik ez a rétegezés, ha valamit esetleg elront, vagy nem megfelelő mennyiségben rak bele, akkor nem biztos, hogy működik (szerintem)
Továbbra is azt mondom, hogy a föld alatt, levegőtől elzárt helyen nincsen komposztálódás. A komposzt keret is föld feletti, szellős, könnyen átforgathaó, ha esetleg rohadásnak indúl, aminek szaga is van. De kérd ki mások véleményét is, nehogy "rossz útra" vigyelek.
Ez az anyag gyakorlatilag alkalmatlan kertészkedésre, víz- és tápanyagtartó képessége szinte semmi.
Rendes földdel felesben keverve plusz trágyázva még használható lenne, de jó nem.
Én a helyedben meghirdetném a neten, hogy ingyen elvihető, hátha ráharap valaki. Utána már csak földet kellene szerezni.
A magas ágyás amúgy is a palotapincsihez hasonlatos: kedves és érdekes dolog, ám teljesen haszontalan. :)
Ami pénzt és energiát feccölsz egy 2 m2-es építménybe, abból sík földön igen sok dolgot meg tudnál termelni.
Aztán öt év múlva lesz egy halom szétkorhadt deszkád, meg egy nagy halom szemeted, amivel nem tudsz mit kezdeni. Kivéve persze, ha veszel egy kakast, az állítólag ilyen szemétdombokon szeret kukorékolni, ha hihetünk a Kukori és Kotkoda című oktatófilmnek.
:D Hát köszi, hogy válaszoltál :D
Ez nem hangzik túl bíztatóan , de mostmá mindegy:)
A faanyag és a föld adott, a keret már kész van. Majd lekezeljük és kibéleljük, így remélhetőleg tartósabb lesz. A használható egyébként nekem elég :) Öt év múlva meg vagy veszek két kakast, vagy csinálok belőle sziklakertet :)
Te egyébként mennyi szárított zsákos marhatrágyát és alginint tennél bele?
Alginint még életemben nem használtam, sőt, még szárított trágyát sem, úgy nedvesen szokta hozni a teherautó...
Szerintem 2 m2-re bőven elég 50 l, annyi még egy nagyon gyenge talajt is nagyon erőssé tud tenni.
Viszont akkor rengeteget kell locsolni, mert a homok nem valami jó víztartó, és a túl dús, ámde száraz talaj gondot is okozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!