Ma vettem az OBIban facsemetéket 1099 -ért. Ezek
földlabdásak, vagy szabadgyökerűek?
Figyelt kérdés
Be volt csomagolva a gyökérzete, olyan löszösféle anyag volt a gyökerek között - ma egyet kiültettem. Leástam kb. fél méterre, és némi víz gyűlt össze a gödör alján, mialatt elmentem vízért. Nem gond ez? (szilvafa csemete, de vannak egyebek is)
2015. márc. 8. 20:18
1/8 anonim válasza:
A földlabdás, az a termesztőedényből földdel együtt kiemelt, teljes gyökérzetű, vagy a szabadföldből földdel együtt kiásott, de sok helyen elvágott gyökerű csemetét jelenti. A szabad gyökerűt kiemelik a laza termesztőközegből és lerázzák a gyökerekről (szabad gyökerű) a termesztőközeget. Van olyan is, hogy gyökércsomagolt, amit megfelelő szerszámmal kiemelnek a földből, elvágva körben az összes gyökeret, csak a törzs tengelye körül körben kb 10-20 cm átmérőjű földhengert hagynak meg (itt is elvágják a gyökereket.
2015. márc. 8. 20:27
2/8 A kérdező kommentje:
Köszi!!! - Akkor ez gyökércsomagolt lehet, mert a másik két kategória közül egyik sem. Erről a kategóriáról még nem hallottam, és azért nem tudtam hova tenni a dolgot.(bár, mintha ez lett volna kiírva az OBI -ban - ahol vettem, valami ilyesmi rémlik.)
2015. márc. 9. 00:24
3/8 A kérdező kommentje:
A gyökércsomagolt csemetét (gyökerét) is be kell áztatni kiültetéés előtt?
2015. márc. 9. 01:44
4/8 anonim válasza:
A vízbe áztatás egy rossz szokás, leázik a gyökérszőrökről minden talajmorzsa és a gyökeresedést segítő egyéb anyag. Úgyis beiszapolja az ember, sárban fog állni hetekig, majd onnan vesz fel elég vizet.
Nálad főleg, mert olyan magas a talajvized.
A szilva ezt kibírja egy darabig, meg sárgabarack, alma, körte, de a meggy, cseresznye, dió nagyon gyorsan kipurcan tőle, az őszibarack meg napok alatt. A későbbi években is.
2015. márc. 9. 06:53
5/8 A kérdező kommentje:
Köszi!! - Szerintem, a talajvízszint csökkenni fog az időben előre haladva, most azért ilyen magas, mert sok csapadék volt az elmúlt időszakban, most a pincében is feljött a víz - de majd leapad. Szokott ez így lenni olyan telek, után, amikor sok csapadék volt (nem minden év ilyen - van, hogy több, van, hogy csak szinte alig, v egyáltalán nem jön fel a víz a pincében).
2015. márc. 9. 09:12
6/8 anonim válasza:
Nem az a lényeg, hogy van-e olyan időszak, mikor nincs magasan a talajvíz, hanem hogy van-e olyan időszak, mikor ennyire magasan van.
Ami nem bírja, annak elég, ha öt év múlva lesz megint ekkora víz, akkor lesz neki kampec. (Nekem is két őszibarackom szépen termett 10 évig, akkor volt egy ilyen magas vízállás két hétig, és vághattam össze őket a tűzre.)
2015. márc. 9. 11:12
7/8 A kérdező kommentje:
Köszi!! -A gyökércsomagolton nem jutazsák volt, hanem sima nylon, úgyhogy jó, hogy levettem arról , amit már kiültettem.
2015. márc. 9. 16:28
8/8 anonim válasza:
Plusz a gyökereit szét kell húzogatni ültetéskor, mert előfordulhat, hogy "összehajtogatják" csomagoláskor, és úgy marad.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!