Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kála gondok, tudnátok segíteni?

Kála gondok, tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés
Két hete kaptam egy piro kálát a páromtól, szépen virágzott, mivel pici cserépben volt átültettem nagyobba. Mivel azt olvastam nem túlzottan vízigényes, így 3 naponta adtam neki kb 2 deci vizet amitől elkezdett kicsit fonnyadt lenni és színét veszteni. Ebből arra következtettem, hogy kevés a víz így két naponta kapott vizet és elkezdett jobban sárgulni. Sárga levelei a kezemben maradtak szárastul mintha kést húznék ki a vajból úgy jött ki a földből ami halottnak tűnő levél volt. Mivel jobb ötletem nincs már nem locsolom hagyom elszáradni abból kiindulva, hogy lehet "teleltetni" igaz március van, de van esély rá, hogy ha elszárad a gumóját másik földbe rakva még nyár elején kihajt? Párom úgy vette, hogy jól bírja a kiképzést, de mégis hamar feladta a kis virágom :( Tanácsok javaslatok mit ronthattam el? Életet tudok még bele lehelni?

2015. márc. 2. 09:20
 1/5 anonim ***** válasza:
Valószínű túl sok vizet kapott, és kirohadt a gyökere. Azt jó tudni, hogy jó vízáteresztő képességű földbe kell ültetni. Sok vizet igényel, de nem szabad túlöntözni (heti 2x kb) hagyd kiszáradni szerintem, majd bontsd le a gumójáról a földet,és keress neki egy hűvösebb helyet.(mondjuk pince) majd pár hónap múlva szedd elő, ültesd megfelelő talajba, és kezd el öntözgetni, tápoldatozni. Remélhetőleg ki fog hajtani
2015. márc. 2. 15:17
 2/5 anonim ***** válasza:
Túlöntözted.
2015. márc. 2. 15:19
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm az infót, akkor hagyom kiszáradni... bár fura, hogy túlöntöztem 3 napi 2 dl vízzel :D elég nagy a cserép nem hittem, hogy sok lenne neki. Pincém sajnos nincs panelben lakok, ha nem lesznek minuszok erkélyen remélem jó helye lesz. Kérdés, ha elszáradt az egész akkor száraz részt gondolom leszedhetem és föld nélkül zacskóba tegyem vagy csak úgy föld nélküli cserépbe ? Köszi mégegyszer, sajna még kezdő vagyok a növényekkel :)
2015. márc. 2. 17:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Teheted föld nélkülis cserépbe is, zacsiba ne, mert benntartaja a nedvességet. Szárazon rakd el valahova :)
2015. márc. 2. 18:27
 5/5 anonim ***** válasza:

Még heti öntözéssel is sok lett volna neki 2 dl. Teljesen csontszáraz volt a földje, vagy minek öntöttél rá megint 3 nap múlva?

Amúgy a kála elég jól bírja a túlöntözést, 2 hét alatt önmagában nem nyírja ki ez, sokkal valószínűbb, hogy meleg szobában tartottad, és ennek nem örült. Télen, fényhiányos időben elég neki a 10-15 fok, meg persze a sok fény hozzá.

Ha van ilyen helyed, akkor tedd ki oda, csak akkor öntözd, mikor teljesen szárazzá válik a talajfelszín, aztán ha már éjszaka is kizárt lesz a fagy, tedd ki szabadba. Valószínűleg még nagyobb cserépbe kell ültetni nyárra, mert nagyon sokat párologtat a forró napokon.

Én az első fagyok után szoktam behozni telelni hideg helyre, és úgy földestől, öntözés nélkül tárolom a februári át/szétültetésig. Kiszedve is próbáltam régebben, de úgy nagyon összefonnyadtak a gumók.

2015. márc. 3. 07:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!