Öreg mandulafa metszése? (kérdésed túl rövid, magyarázatod túl hosszú)
Találtam pár elhagyatott mandulafát az egyik legelőn, és gondoltam kicsit helyrepofozom őket. Úgy is itt a tavaszi metszés ideje, ártani nem árthatok, eddig se teremtek. Esetleg valami gyakorlati tanácsot tudna adni valaki? Teljesen el vannak vadulva és betegek is szerintem.
Annyi, hogy szedjem le az elhalt ágakat, a befelé növőket vágjam ki (a vastagakat is), meg ahol nagyon sűrű, ott ritkítsam meg, és ennyi?
Majd hoz új hajtást, és talán szebb lesz. Ahhoz nem sok reményt fűzök, hogy teremni is fognak, a lényeg csak annyi lenne, hogy valahogy ki is nézzenek.
Nekünk van 5 fánk. Aki szántja a földet, ő mondta pont a múltkor, amikor evezőlapáttal vertem le a mandulát, hogy a mandulafa metszése a szüret is egyben. Jól el kell verni és megtisztul az elhalt ágaktól is.
Hogy miért nem terem, meg miért beteg, abban nem nagyon tudok segíteni. A miénk csak egy volt, a többit a varjak ültették és megmaradt, de nincs permetezve és nincs bajuk, illetve teremnek is szépen.
Én mondjuk azt hallottam, hogy a befelé növő ágait ki kell vágni, mert besűrűsödik, nem lesz elég fényes a közepe, és nem fog jól teremni.
Ezek ilyen senki fái, azért nem teremnek szerintem :) Jött egy madár, elhagyta a magot, nőtt egy fa, de senki soha nem metszette meg nem permetezte... Az egyikből egy komplett csipkerózsát szedtem ki, ami volt vagy 20 éves, abból ítélve, hogy 3 cm átmérőjű ágai voltak :D
Igen, alapvetően jól gondolod a metszést.
A befelé növő vastag ágakat csak akkor kell kivágni, ha túlságosan besűrítik a koronát, de ha időközben fontos termőágakká váltak, mert mondjuk a régi ágak elhaltak vagy nagyon betegek lettek, akkor nem.
Még a korona külső oldalán lévő nagyon lelógó ágakat is metszd le.
Az eü-problémákat okozhatja vírus, baktérium, gomba, kéregmoly, egyéb rovar, de egy erősebb metszés (az ágak legalább negyede) mindenképpen segít kiheverni a bajokat, a sok új, egészséges sejt létrehozásával.
Ha a legyengültség miatt nem teremtek eddig, akkor idén még nem fognak teremni, mert tavaly kellett volna kifejleszteni a virágrügyeket.
Én azonban inkább arra tippelek, hogy egyforma a fajtájuk, egy régi fáról származó magok kerültek földbe. És a mandulák többsége nem önporzó, kellene hozzájuk egy porzópartner.
Köszönöm szépen a válaszokat :)
Azon is dilemmáztam, hogy azokat az ágakat vajon kierőszakoljam-e középről, amik ott maradtak, mint befelé növők, de akkor megválaszoltad a dolgot :)
Nekem nem kell teremnie, attól is boldog lennék,ha csak hozna pár új hajtást, és nem lenne annyira kis gyámoltalan kinézete :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!