Miért van olyan kevés haza nemesítésű alma és körtefajtánk?
Ha keresgélek szinte csak külföldi fajtákat találok.
Magyarok közül vagy a régi tájfajták vagy 1-2 újabban nemesített. Körtéből meg talán nincs is. Míg Romániában van
Meggy,cseresznye,sárgabarack van, de alma és körte...
Ősz/téli fajták közül melyiket érdemes ültetni? Ami el is áll pár hónapig?
A gengszterváltáskor a nnemesítőket is tönkretették.
De azért még maradtak.
Magyarországon inkább a honosítási kísérletek gyakoribbak ezen a téren, bár azért van nemesítés is.
Körtéről nem nagyon hallani, de almáról (ahogy sokféle más gyümölcsről) azért lehet tudni. Pl. Kovács Sándor régebbi fajtái, vagy a Corvinus egyetem pár éve engedélyezett fajtái.
Mondjuk, a piac nem annyira szereti a magyar fajtákat, vannak jobb külföldiek. Az eladhatóságnál a minőség a fontos, nem a származás.
Az eltarthatóságnál a tárolóhely a fontos.
Ami különösen eltartható alma, az pl. az Idared meg a Granny Smith, bár mindkettő elég gyenge ízű.
Viszonylag jól eltartható még a Jonagold, ami viszont szerintem a legjobb, ami létezik az eltarthatóbbak közül. Még a Mutsu is elég jó. De különben a neten utána lehet nézni a tárolhatóságnak.
Nálam hideg helyen tavaly is kitartott az alma a nyári almáig.
Körtében eddig még csak egy fajtát találtam, ami tényleg sokáig tárolható házi körülmények között és jó: Serres Olivér. Meg persze a nashi (Hosui), ami a végletekig eláll, de az íze nem fehér embernek való.
Itt az állami fajtajegyzék, ezek alapján utána tudsz járni a neten a dolgoknak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!