Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit mibe lehet oltani? (többi...

Mit mibe lehet oltani? (többi lent)

Figyelt kérdés
Az a kérdésem, hogy gyümölcsfákat, hogyan lehet keresztezni, mit mivel.

2015. febr. 8. 13:34
 1/6 anonim ***** válasza:
Na most az alanyok érdekelnek vagy a keresztezés?
2015. febr. 8. 18:24
 2/6 A kérdező kommentje:
A gyümölcsök keresztezése érdekel, hogy melyik gyümifát melyikkel lehet.
2015. febr. 8. 19:19
 3/6 anonim ***** válasza:
33%

Ja, azt hittem valamiért, hogy oltani akarsz.

Keresztezni házi körülmények között nem tudsz semmit semmivel. Ehhez laboratóriumi eszközök kellenek, valószínűleg géntechnológiával a kilökődés ellen, akkor lehet keresztezni a közelebbi rokonokat, pl. szilvát sárgabarackkal.

Ha otthon is menne, akkor tele lennének ilyen hibridekkel a kertek. A méhek megoldanák.

2015. febr. 10. 07:23
 4/6 A kérdező kommentje:
Vagy te vagy érthetetlen, vagy rosszul tettem fel a kérdést. De igen az oltás érdekel. Almába körtét szilvába mandulát, ringlót....ilyenek
2015. febr. 10. 09:50
 5/6 anonim ***** válasza:
66%

Inkább a második eset.

Keresztezés azt jelenti, hogy két különféle növény (állat) hibridjét hozzuk létre. Azaz az apa egyik fajta, az anya másik fajta. Tehát mondjuk Jonathan alma virágporát rávisszük a Mutsu alma virágának bibéjére, akkor az adott termés magjából kikelő fa a két alapfaj keresztezése, és mindkét szülő tulajdonságából hordoz valamennyit.

De erre a neten is rákereshettél volna.

Oltás meg az, hogy egyik fajta növény egy darabját rászerkesztjük a másik fajtára, és ott nő tovább. Ennek semmi köze a keresztezéshez.

Almát és körtét rá lehet éppen tenni egymásra, de elég rossz eredménnyel ered, és pár év alatt a sikeres oltások is elhalnak.

Körtére naspolya jobban szokott sikerülni.

Birsre jó a naspolya és a körtefélék fele (fajtafüggő).

Szilvára lehet sárgabarackot és viszont. Őszibarack is szokott sikerülni, bár nem tudom, minden fajta szilvára jó-e.

A ringló ugye nem külön gyümölcsfaj, hanem egyszerűen szilva.

Cseresznye és meggy is megy egymással. Meggyre cseresznye nem nagyon jó, mert a cseresznye sokkal gyorsabban vastagszik, egy idő után letörik.

2015. febr. 10. 17:16
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kimerítő választ, erre voltam kiváncsi. Nem vagyok a szavak embere... Nincsenek keresztezéssel kapcsolatos ambícióim
2015. febr. 10. 22:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!