Almafák közül melyiket érdemes ültetni?
Az almafajták igényei között olyan nagy különbség nincs. A hideggel nem kell foglalkozni, ezt mindegyik jól bírja.
Vannak betegségeknek ellenálló fajták, de általában csak egy bizonyos betegségnek állnak ellent, másoknak nem, és ezek minősége nem az igazi, bár biztos vannak kivételek.
Régebben a Jonathan volt az egyeduralkodó, de a szovjet export megszűnte után ezzel a fajtával leálltak, mert a minősége miatt manapság már nem olyan eladható, és betegségekre fokozottan érzékenyen.
A kertbe kellene pár fa, vagy tíz hektáros ültetvényt akarsz telepíteni? Milyen szempontból érdekel a téma?
Ha csak otthonra kell, akkor azokat a fajtákat ültesd, amiket szeretsz. Legfeljebb nézz utána előbb, van-e valamelyikkel valami gond.
Bács megye,gyenge,homokos talaj(Pusztamérges környéke)Nekünk több,mint 20 fánk van,tizenéves fák,mint a termés minőségével,mennyiségével,és eltarthatóságával elégedettek vagyunk.
A neve: Egri piros
Mindegyik fajta bírná, nincsenek komolyabb különbségek a fajták igényei között. (Akkor persze egyik sem terem eladható minőséget, ha egész évben rá se nézel, csak szedni mész ki. Metszeni, permetezni mindegyiket kell rendszeresen, ha eladásra akarsz termelni.)
A lényeg, hogy el tudod-e adni a termést.
Egy sima pince (hűtőberendezés nélkül) kevés ahhoz, hogy hosszú távon eladható maradjon az alma. Manapság már nem úgy van, mint 20-30 éve, hogy a kicsit ráncos almát is megvették. Most úgy kell kinézni neki, mint ha félórája lett volna leszedve a fáról.
Az alma nagy mennyiségben tárolva etilént termel, ami feldúsulva az érést gyorsítja (ezzel érlelik a zölden importált banánt is), és ha abban a pincében van hozzá 12-15 fok, akkor meg esetleg december végére vagy legkésőbb januárra eladhatatlanná válik a termés. Ezt szellőztetéssel és 5 fok alá hűtéssel lehet megakadályozni. Ha rendes tárolóhely van, akkor meg nem sokat számítanak a fajták tárolási tulajdonságai...
A Goldenre is van bizonyos kereslet, addig legalább tárolható, mint a Starking. Ezekkel az van, hogy el kell adni őket viszonylag gyorsan.
Minél nagyobb egy város, annál nagyobb a kereslet a zöld almákra, ami alapesetben a Granny Smith, plusz mellé jön még az éretlen Golden és Mutsu.
Alapvetően azért a minél pirosabb héjú fajtákra legnagyobb a kereslet. Főleg a hozzá nem értők között, akik nem fajta alapján vásárolnak, hanem kinézet alapján. Ezzel magyarázható az Idared eladhatósága, ami az egyik leggyengébb ízű piros alma.
Ötös: ez így nem túl jó válasz, az Egri piros egy nyári alma...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!