Én így szoktam:
Március második felében vágsz 20-25 cm-es darabokat. Az alját lecsupaszítod, a tetején tenyérnyi rész maradjon meg.
Keresel egy árnyékos helyet, ahová legfeljebb kora reggel vagy este süt oda a nap. Ezt felásod előzőleg, ha gyökerek vannak, akkor minél mélyebben. Ledugdosod felükig a dugványokat, víz ráöntésével letömöríted a földet, és befőttes üveget borítasz rájuk. (PET is jó, csak rögzíteni kell, hogy ne vigye el a szél.)
Egész évben nedvesen tartod a talajt. (A felszínnek nem kell nedvesnek lenni, elég, ha 5-10 cm mélyen nedves.)
Jó évben még üvegborítás nélkül is kigyökereznek.
Következő tavasszal lehet szétültetni.
Az első nem jó megoldás, nemes fajtákat soha nem szaporítanak magról, mert nem fajtaazonos fát fogsz kapni. A második jól leírta, bár lehet ezt zárt térben is csinálni, még jobb fóliasátorban vagy üvegházban. De a lényeg a páratartalom. Segíthetsz nekik egy kis gyökereztető hormonnal, ezt kertészetekben lehet venni por formában, csak a nedve dugvány alját kicsit bele kell dugni és lerázni.
És ha így szaporítasz nemes fajtákat (pl Smaragd tuja), akkor fajtaazonos fáid lesznek, mivel ez vegetatív szaporítás (vagyis az anyanövény egy vegetatív részéből regenerálsz egy új növényt), míg a magvetés generatív szaporítás, ahol pedig már egészen más tulajdonságú fát is kaphatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!