Gyümölcsfa ültetésének szomszédtól, kerítéstől való távolságát mindig a helyi rendelet szabályozza?
Mindig a helyi rendelet szabályozza - ha van.
Városokban általában van, kisebb falvakban általában nincs.
Ilyen esetekben az országos szabályozás, pl. PTK a mérvadó. (Ezekben viszont nem írnak távolságokról, csak általános elvekről, úgyhogy biztosra nem lehet menni, csak nagyon durva esetekben.)
Kérdezd meg a helyi jegyzőt, nálatok mi a helyzet.
A törvényt törölték el.
Sok településen ennek az adatait vették át helyi rendeletbe, egy az egyben. Más helyeken meg egész más adatokat találtak ki.
Ahol nincs helyi rendelet, ott is érvényesek a magyar törvények rendelkezései.
Pl. a PTK tulajdonjogról és birtokvédelemről szóló részei alapján beperelhetlek, ha a kerítés mellé ültetett tujád miatt elrozsdásodik a kerítésem. Vagy ha a mezsgyétől 1 m-re ültetett fád gyökerei kiszárítják a földet az én oldalamon is, emiatt nem terem a telkem azon részén a sárgarépa, akkor kártérítésért perelhetlek.
A kérdés gyümölcsfára szólt..
Van néhány előírás, a legfontosabb a helyi rendelet..
Ettől már csak a józan ész a fontosabb. Abban nem lehet bízni ültetéskor, hogy ez a cseresznye, vagy almafa olyan cuki lesz, mert óriásira nőnek idővel..de ez még hagyján..hullik a termés, ott rohad a szomszédnál...aztán időnként permetezni kell, amiből baromi nagy botrány lehet..
sőt.. a finnyásabb szomszéd még azt is sérelmezi, ha ősszel a lomb egy része áthullik, vagy a szél átfújja...az árnyékvetésről már nem is beszélek.
...a legjobb, amikor az okoz vitát, hogy a magasra nőtt fától nem lát át a szomszéd a sokadik kertbe, vagy ki az utcára..mert joga van..sőt jogai..
na, jó ültetést.
4-es és 6-os megmondta a tutit ,nem könnyű téma.Nálunk midkettő szomszéddal van ilyen gond és biztosan én is gond vagyok nekik,mert imádom a kertemet a sok fával.
Az,hogy ne lógjon át a telken a lombja, egyértelműnek tűnik,ezért a telekhatártól való távolságot könnyű kiszámolni.Az viszont nehéz kérdés ,hogy ne árnyékoljon át .Nem tudom mi a jó megoldás,mi is ,a szomszédaimmal ügyes ,össznépi játékot játsszunk,nincs más ,mint eltűrni egymás szeszélyeit.Ez nekünk eddig sikerült,de sokat kell nyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!