A rozmaring kitelelhet a kertben?
Idei ültetésű 0,5 m magas bokor.Nem szeretném felszedni,de azt se szeretném,ha megfagyna.
Ki mit tesz vele (akinek van,persze)?Mikor kell elkezdeni takarni,és mivel a legjobb?
Takarni akkor kell, mikor különösen nagy hideget mondanak. Egyébként nem tesz jót neki a takarás, ilyen pluszos időkben, mert ugye télen is megvannak és élnek a levelei.
A különösen nagy hidegek általában akkor vannak - 10 évente van 1 kivétel, mint tavaly télen - amikor be van havazva a talaj, és a talajhő nem tudja fűteni a levegőt. Tehát ha havazik, akkor havat lapátolsz rá, és kész, az megvédi.
Tavasszal meg ültesd át (ha tudod) házfal közelébe, mert a házfal szokott annyi meleget adni, ami elég a rozmaringnak. (A fal közelsége fontosabb, mint hogy déli vagy északi oldal.) Nekem 15 éve van így szabadban kétféle rozmaringom, még soha nem takartam, és nem fagytak el.
Hát az én őseim felszedik, mert eddig mindig kihalt nekik, ha kint hagyták télire. Persze ez lehet attól is, hogy hol lakunk, mennyivel van itt hidegebb, mint máshol, passz.
Ha nagyon nem akarod felszedni, akkor vágj le néhány kis hajtást, és ültesd el, tartsd bent, hátha tavaszra gyökeret ereszt. S ha mégse éli túl a kinti, akkor pótolhatod.
A felszedésről meg annyit, hogy igen kényes növény, és az őseimnek a bent teleltetés sem mindig sikeres... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!