Friss nyúltrágyát ajánlatos most kiszórni a kiskertbe?
Zöldséges kertbe amibe tavasszal ültetünk !
Vagy ennél is várni kellene míg összeérik ?(vagy mit csinál)
A vadak végtermékét felhasználhatom a fák alá?
Ha már úgy is az én telkemen garázdálkodnak.
Vagy az sem jó frissen a növényeknek?
Akkor lenne jó, ha be is tudnád dolgozni, úgy lebomlana a káros része tavaszra. De erről már lekéstél.
De ha nagyon kevés, akkor nincs sok jelentősége, hogy szórod vagy nem szórod.
A nyúltrágya tisztán (alom nélkül) a baromfitrágyához hasonlóan nagyon tömény, magas N-tartalmú, úgynevezett heves trágya. Tehát tavasszal sokat kiszórva éget, ezért kellett volna szántás (ásás) előtt szórni. De mint írtam, kis mennyiségben nincs jelentősége.
Bedolgozni meg azért kell, mert a trágyázás lényege csak részben a tápanyagpótlás. Másik részben a növényevő állatok bélrendszerében élő mikroorganizmusok kijuttatása a talajba. Ezek segítenek feltárni - vagyis, a növény számára felvehetővé alakítani - a trágyában lévő, valamint az egyébként is a talajban lévő szerves anyagokat. A felszínre kiszórva ezek az élőlények nagyrészt elpusztulnak, mert szárazabb időszakban a trágya "megég".
Persze, ha csak az a célja a kérdezőnek, hogy ne kelljen tárolni a trágyát, akkor ki lehet szórni most is, de ha a trágya minél jobb hasznosítása a fő cél, akkor az őszi bedolgozás az ideális.
Most akarsz kapálni? Hát, nem irigyellek...
Mindenesetre, ne hagyd a felszínen száradni a trágyát. Ha rám hallgatsz.
Én csak abból gondolom, hogy a nyúltrágya heves, hogy mindenhol azt írják.
igen bármikor kiszórhatod, egészen február végéig. hagyd ott, a fagy, a hó, eső gyönyörűen elvégzi az evolúciós előírásokat. ez így működik évezredek óta, csak az ember örökké bekavar.
minden jó a növényeknek, majd ők elszöszmötölnek a tápanyaggal. csak legyen. az erdők is így működnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!