Kezdőoldal » Otthon » Kert » Falevél mint zöldtrágya...

Falevél mint zöldtrágya mennyire lenne hasznos?

Figyelt kérdés
Az a tervem hogy trágyázás és komposztszórás helyett az idén falevéllel terítem be a kertet ami évek óta műveletlen, és ezt belekapálva viszem be a tápanyagot, hamar elrohad, ott komposztálódik. Jó ötlet?
2014. okt. 13. 20:30
 1/7 anonim ***** válasza:

Az a bizonyos cowboy is azt mondta, mikor beugrott a kaktusz bokorba: - Pedig jó ötletnek látszott...

Én meg azt mondom: nem túl jó ötlet. A diófa levél szóba sem jöhet és a többit érdemesebb lekomposztálni. A miérteket megtalálod a neten.

2014. okt. 13. 20:43
 2/7 anonim ***** válasza:
Pont azt akartam írni, hogy remélem legalább diólevél. Amúgy nem. Ha trágyázni akarsz akkor az az állati trágyánál kezdődik.
2014. okt. 13. 21:34
 3/7 anonim ***** válasza:
Inkább nagyobb tömbben komposztáld egy évig. Sok kártékony gombától szabadulhatsz meg, mert vékony rétegben akármilyen fura, jobban túlélnek, a komposztot 3 havonta átforgatva meg tiszta anyagot kapsz. Ami egy erdőben hasznos, az egy veteményben káros lehet, hiába csak cseresznye vagy nyárfa levele.
2014. okt. 14. 07:03
 4/7 anonim ***** válasza:

Igazuk van az előttem szólóknak, inkább külön komposztálni.

A diót meg sok évig komposztálni, vagy pedig nem használni... A diófalevél inkább gyomirtásra jó. Ha egy télen át vastag diófalevél-réteg borít egy területet, akkor utána ott alig terem meg a gaz. De más sem... :)

2014. okt. 14. 12:33
 5/7 anonim ***** válasza:

A falevél is hasznos, mint zöldtrágya, de nem istállótrágya helyett, hanem mellette.

Bedolgozva nagyon hamar lebomlik, tavaszig mindenképpen megtörténik. A giliszták egyébként is befalják az egészet, sőt, nagy valószínűséggel még a talaj átfagyása előtt. Komposzthalomban legalább egy fél évvel tovább tart a lebomlás.

Bár diólevélről a konkrét esetben nem esett szó, de kis mennyiségben bedolgozva annak sincs különösebb káros hatása. Nagy mennyiségben bedolgozva is csak bizonyos növények kelésével lesz gond, a haszonnövények legalább fele nem érzékeny a juglonra, még egy csomó pedig csak mérsékelten érzékeny, ha nagy mennyiség van bedolgozva.

2014. okt. 14. 20:45
 6/7 hell-ikon ***** válasza:

Nálam is rengeteg falevél keletkezik így ősszel, sőt még 2 szomszédtól is átveszem egész évben a növényi hulladékot. A legnagyobb részét komposztálom a falevélnek is de jut belőle a tyúkok alá és egy részét a zöldségesben a talajba is beforgatom. Én még nem tapasztaltam, hogy ettől bármi baja lenne a növényeknek amiket a következő szezonban nevelni szoktam, viszont élénkebb talajéletet vélek felfedezni ásáskor (jellemzően gilisztákat veszek egyre többet észre.)

De forgatás alatt konkrétan ásást kell érteni, nem szimpla belekapálást.

2014. okt. 15. 18:18
 7/7 anonim ***** válasza:
a dió levéllel énis gondba voltam hogy mi legyen vele aztán hosszas kutatás után olyanra találtam hogy ha legalább egy évig komposztálod már tápanyagként szólgál majd kiszóráskor mert ha minden igaz csirázás gátló hatása és növekedés gátló hatása is van ami kimegy belőle és kiszórható lesz. De a többi fa levelét is érdemes előbb komposztálni és csak aztán kijuttatni, de azért a szerves trágyázást se szabad kihagyni a komposzt az kevés de jobb mint a semmi
2014. dec. 23. 14:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!