Falevél mint zöldtrágya mennyire lenne hasznos?
Az a bizonyos cowboy is azt mondta, mikor beugrott a kaktusz bokorba: - Pedig jó ötletnek látszott...
Én meg azt mondom: nem túl jó ötlet. A diófa levél szóba sem jöhet és a többit érdemesebb lekomposztálni. A miérteket megtalálod a neten.
Igazuk van az előttem szólóknak, inkább külön komposztálni.
A diót meg sok évig komposztálni, vagy pedig nem használni... A diófalevél inkább gyomirtásra jó. Ha egy télen át vastag diófalevél-réteg borít egy területet, akkor utána ott alig terem meg a gaz. De más sem... :)
A falevél is hasznos, mint zöldtrágya, de nem istállótrágya helyett, hanem mellette.
Bedolgozva nagyon hamar lebomlik, tavaszig mindenképpen megtörténik. A giliszták egyébként is befalják az egészet, sőt, nagy valószínűséggel még a talaj átfagyása előtt. Komposzthalomban legalább egy fél évvel tovább tart a lebomlás.
Bár diólevélről a konkrét esetben nem esett szó, de kis mennyiségben bedolgozva annak sincs különösebb káros hatása. Nagy mennyiségben bedolgozva is csak bizonyos növények kelésével lesz gond, a haszonnövények legalább fele nem érzékeny a juglonra, még egy csomó pedig csak mérsékelten érzékeny, ha nagy mennyiség van bedolgozva.
Nálam is rengeteg falevél keletkezik így ősszel, sőt még 2 szomszédtól is átveszem egész évben a növényi hulladékot. A legnagyobb részét komposztálom a falevélnek is de jut belőle a tyúkok alá és egy részét a zöldségesben a talajba is beforgatom. Én még nem tapasztaltam, hogy ettől bármi baja lenne a növényeknek amiket a következő szezonban nevelni szoktam, viszont élénkebb talajéletet vélek felfedezni ásáskor (jellemzően gilisztákat veszek egyre többet észre.)
De forgatás alatt konkrétan ásást kell érteni, nem szimpla belekapálást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!