Kezdőoldal » Otthon » Kert » Orchideatartók! Meg lehet még...

Orchideatartók! Meg lehet még menteni ezt az orchideát?

Figyelt kérdés
Nem az enyém volt, találtam a lakásban.Szerintem már ezer éve ott lehet, a kis átlátszó cserepe állt egy nagyobb cserépben a vízben.Először azt hittem, hogy már meghalt, de aztán láttam, hogy középen hozott egy kis zöld levelet, illetve van még egy-két olyan levele, ami zöld.De a legtöbb levélen nagy barna foltok vannak, van olyan is, amiből hiányzik egy darab.sajnos a gyökeréből nagyon sok elrohadt, sokat le kellett vágni, de azért maradt még ép.és úgy láttam, hogy a szára sincs elrohadva, bár eléggé megbarnult, de kemény.Nekem soha nem volt orchideám, nem is akartam venni, mert olyan beképzelt növényeknek tartottam őket, plusz macerásak is, de szegénykét úgy megsajnáltam...szeretném megmenteni, ha lehet :-) nem volt itthon orchideaföld, úgyhogy faszént kevertem össze tőzeggel, és egyenlőre abban van.Most mit csináljak vele?Levagdosgattam az elhalt gyökérrészeket, aztán beszórtam fahéjjal is.És beletettem a cserépbe, a faszén-keverékbe.Maradhat abban egyelőre?Vagy vegyek neki orchideaföldet és ültessem át?Nem fogja megviselni, hogy megint bolygatom?
2014. szept. 16. 20:38
 1/5 anonim ***** válasza:
A kérdésedből ítélve, nincsen sok remény, hogy valamikor még virágozzon, mivel sz orchideák eléggé háklisak. bizonyára tudod, a barnulást a sok víz okozza. A leveleket egész sikeresen lehet újravarázsolni, ha a földet lecseréled és csak minimum nedvességet kapjon és átlátszó cserépben legyen. A virághoz már nagyon kell beállítani a fényt, a páratartalmat, stb. Szóval foglalkozni kell vele.
2014. szept. 16. 21:08
 2/5 anonim válasza:

Szerintem hagyd most!

7- 10 naponta kell átfolyó vízzel öntözni.

Aztán majd látod, hogy megmarad-e!

2014. szept. 16. 21:10
 3/5 anonim ***** válasza:
A feleségemnek úgy sierült megmenteni, hogy a levelek megmaradtak, a virágok szárai is és melléjük dugott két művirágot. Két méterről nem lehet megkülönböztetni a valóditól.
2014. szept. 16. 21:13
 4/5 anonim ***** válasza:
Feltehetően Phalaenopsis (pillangó orchidea), legalább is ez a dömpingáru. Nagyon rövid szártagú hajtás, igen vastag, akár fél cm-es gyökerek, amelyek léggyökérként működnek és viszonylag nagy, kissé hosszúkás, vaskos levelek? Maradhat abban, amibe tetted, bár tőzeg helyett egyszerű morzsolt erdei fenyő toboz pikkelylevelek is jók. Magas páratartalmat kedvel, ezért inkább permetezni kell naponta akár többször is a léggyökereket, a cserepet magát meg valóban hetente egyszer pl. fél órára vízbe kell meríteni. A cserép alja azután ne legyen vízben (ha díszcserepet kap kívülre). Lehetőleg nem déli fekvésű ablakba kell tenni, hogy sok fényt kapjon, de a leveleket direkt napfény ne érje, mert "megégnek". Déli ablak esetén csak a fényt tompító nylon függöny mögött érdemes tartani, esetleg fényt szétszóró fóliát kell az ablakra ragasztani.
2014. szept. 16. 21:31
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszi a sok hasznos választ!:-) és a beteg levelekkel mit csináljak?Vágjam le őket, vagy majd maguktól leesnek?
2014. szept. 16. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!