Létezik jó könyv vagy útmutató az egész évben termő (folyton termő) málna gondozásáról? Cím, szerző, bármi, hogy hol keressek?
Valami olyan ötlet született, hogy lugasszerűt kellene belőle kialakítani. Azért a "szerű", mert azt már megtudtam, hogy azt konkrétan nem lehet, mert nem úgy nő. Konkrétan azt olvastam, nem nő akkorára. Nem tudom, a miénk elég szépen növöget. :)
Bármilyen segítséget szívesen veszek, de egy könyvnek, (ami lehetőleg képeket, illusztrációkat is tartalmaz) örülnék legjobban. Előre is köszönöm. :)
Olyan nagy tudás nem kell hozzá.
Teszel le nekik fa- vagy vasoszlopokat. (Nem kell túl stabil valami, nem az idők végezetéig szól, a málna egy helyen 10-12 évet bír, utána át kell telepíteni.)
3 sor drót kell: 60, 110, 160 cm-re. Ha úgy látod jónak, akkor akár 180-ig is emelheted, ha elég erősek az új hajtások.
A folytontermőnél a második termésre szoktak rámenni, mert a minősége sokkal gyengébb minőségű az egyszertermőkénél, és ha hagyják az első termést kihozni, akkor ezzel csökkentik az új hajtásokon növő (második) termést.
Tehát alapból úgy szokták nevelni, hogy a tél folyamán mindent levágnak földszinten, és kész, majd hajt tavasszal.
Ha nincs rendes egyszer termőd, akkor ezt a változatot ajánlanám:
A téli metszésnél minden harmadik-negyedik szálat hagyod meg (30-40 centinként max. egyet), ezeket a középső drót fölött elvágod, a többit a földszintnél. Ezek a meghagyottak fognak júniusban teremni. Minél többet hagysz meg, annál gyengébb lesz az új hajtásokon a másodtermés.
Amikor letermettek a fás részek, kivágod őket, az újakat felkötözöd a dróthoz. Ha túl sok van belőlük, akkor a gyengéket tőből kitöröd.
Szerintem ennyi elég is az alapokhoz, a betegségek, kártevők elleni védekezés ugyanaz, mint az egyszertermőknél.
Köszönöm szépen. Ezt a könyvet én is megtaláltam, de jelenleg nincs megvásárolható példány, sajnos.
A linkelt honlapot is megtaláltam, köszönöm.
A szakszerű segítséget pedig különösen köszönöm a #3/3-as válaszadónak. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!