F1 és hasonló lugasparadicsomokról milyen magasságig szoktátok leszedni az oldalhajtásokat (hónaljhajtásokat)? 1 m felett szívem szerint már nem csipkedném ki, mert azokon is hozna termést. Vagy nem?
Köszönöm a választ.
"amit feltekerek a madzagra a főhajtás mellé"
Ezt hogy érted? Gondolom, akkor neked kordonban (lugas)
van a paradicsom és felfele húzatod zsinegekkel és
kampókkal, ugye?
Én az erősebb, nehezebb hajtásokat (a 2-3 fő hajtást, ami közvetlenül a szárról jön) külön-külön, viszonylag szorosan odakötöm a karóhoz, a kisebbeket pedig málna és egyéb bokrokhoz hasonlóan, lazán körbekötve húzom össze. Hogy napfény érje a bokor belsejét és ne rohadjon a termés, a nagyobb levelek egy részét levágom, vagy felére csípem. 1 m felett a hónaljhajtásokat nem szedem le, akkor ezek szerint ezt jól teszem.
Véleményed szerint amúgy célszerűbb lugasba ültetni és oldalirányban széthúzni a palántákat jövőre? Mennyire érdemes magot eltenni? Hasonlítani fog az ideihez?
Igen, a Lugas F1 meg egy másik fajta F1-es futós (neve nem jut eszembe) lugasra van téve. 3 oszlop egy sorban, a szélsők nekik döntött oszlopokkal kitámasztva, felül vízszintesen egy drót, alul madzag. A tövek úgy 30 cm-enként ültetve, minden tőnél egy függőleges madzag. A főhajtás meg a meghagyott oldalhajtás csak rá van tekerve a függőleges madzagra, semmi más nem fogja őket, csak a levelek. Ha átbuknak a felső dróton, akkor hagyom őket lógni szabadon.
Oldalirányba nem érdemes széthúzni, semmi nem szól emellett. Ráadásul kötözgetni kellene.
Ha nem kacsolom, akkor a teljes magasságban hoznak kicsi hajtásokat, amiken teremnek.
Másik két folyton növő fajta (úgy 40 db) nekem is karó mellett van, de mivel ezek felmennének 3 m-re, a szőlőkaró meg csak 1,5 m-es, ezért a főhajtás mellett hagyok 3-4 mellékhajtást, mert így megoszlik az energia, és csak augusztusra érik el a karó tetejét, mikor már van elég termés hozzá, ami visszafogja őket, hogy lassabban nőjön a csúcsuk. Ezek úgyis nagy szemű, húsos befőző fajták, és nagyon kevés darab termés van (súlyban persze jók), így a több száron több lesz a termés. (Levél van hozzá, tehát ki tudja nevelni.)
Ezek is akkor vannak utoljára hónaljazva, amikor a tetejük olyan 80 cm magasan van, utána már alul nem hoznak erős hajtást, csak gyengét, termés viszont ezeken is szépen jön. Csak azokat szedem le (mikor eszembe jut), amikről a termés a földre érne.
F1-es fajtából nem érdemes magot eltenni, mert legalább a felük nem fog futni (régebben próbálkoztam ezzel), amúgy a termés élvezhető és többé-kevésbé hasonló az eredetihez a második évben.
Ami nem F1-es (vagyis nem első szaporítási fokú hibrid), azok elég jól megtartják a fajtatulajdonságot, főleg, ha nincs közvetlen mellettük másik fajta, amiről átporzódnának.
Egészséges leveleket nem szabad leszedni, mert a levelek nevelik a termést. Nálam még soha nem rothadt meg emiatt egy szem sem, hogy a nagy bozótban volt, pedig paradicsomozok már pár évtizede, eladásra is.
Ismét köszönöm a választ!
Ezek szerint Te már profi vagy a paradicsomot illetőleg,
én csak idén kezdtem konyhakerti célból ... :-)
Hááát, szó mi szó a leveleket kicsit megritkítottam alul,
de remélem azért nagy kárt nem okoztam vele. Azért tettem,
mert felénk az idei évben sok eső esett és egy szép tömött
fürtön 2 nagy gyümölcs sárgás állapotban kirepedt és
elrohadt.
"3 oszlop egy sorban, a szélsők nekik döntött oszlopokkal
kitámasztva, felül vízszintesen egy drót, alul madzag. A
tövek úgy 30 cm-enként ültetve, minden tőnél egy
függőleges madzag. A főhajtás meg a meghagyott oldalhajtás
csak rá van tekerve a függőleges madzagra, semmi más nem
fogja őket, csak a levelek. Ha átbuknak a felső dróton,
akkor hagyom őket lógni szabadon."
Erről esetleg tudnál küldeni fényképeket? Nagyon
érdekelne. Ősszel tervezek egy új lugast kifejezetten
paradicsomnak és málnának, felesben. A paradicsomot jó
ötlet lenne így futtatni.
A hónaljazással kapcsolatban:
"Ezek is akkor vannak utoljára hónaljazva, amikor a
tetejük olyan 80 cm magasan van."
Tehát a növény kb. 80 cm-es magasságáig alul-felül,
minden hónaljhajtást kicsípsz / kitörsz? Csak mert így,
a felső hónaljhajtások is eltűnnek, nem? Vagy ahogy nő,
újakat hajt felül? Így teszel a lugasparadicsomoknál is?
80 cm-es felett az új hónaljhajtásokat már se lent, se
felül nem bántod?
"F1-es fajtából nem érdemes magot eltenni"
Valóban, ezt már pár helyen olvastam azóta,
illetve egy rokon is megerősítette. Neki vadon
kelt és terem Lugas F1-es, de nem olyat és
nem annyit ...
Privátban küldök pár fotót a paradicsomaimról,
ha nem terhellek. Kíváncsi vagyok, mi a véleményed. ;-)
Érdeklődni szeretnék lugas paradicsommal kapcsolatban.
A tövek mellé le szoktam ásni műanyag flakonokat és alulról locsolom őket. Az lenne a kérdésem, hogy a flakonokba mit kellene pluszban tenni, hogy tápanyagot juttassak a vizzel együtt a gyökerekhez? Gondoltam komposztra, de érett sajnos nincs. A konyhai hulladék (krumpli-, zöldség-, almahéj stb.) összerohadva jó lehet erre a célra?
Semmiképpen. Ha össze van rohadva, büdös, az semmire nem alkalmas. Ill. arra, hogy rosszul fejlődjön a növényed.
Ha gyenge a földed, akkor tegyél a vízbe vízoldható műtrágyát vagy tápoldatot, a konyhai hulladékot pedig komposztáld, vagy ha van üres földed, akkor ásd be, talajban sokkal gyorsabb és jobb hatásfokú a lebomlás, de ameddig az nem fejeződik be, addig nincs jó hatással a növényekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!