Az orchideákat ki lehet tenni nyáron a teraszra?
Figyelt kérdés
Mindenképpen árnyékos helyre gondoltam. Sajnos bent már nem tudom őket az ablakpárkányra állítani, mert átültettem őket és ez a cserép már nem fér el a keskeny párkányon. Nőnek, szépek, hozzák az új leveleiket, de sajnos virágot nem. Gondoltam kinn jó helyük lenne és talán virágot is hoznának.2014. máj. 6. 09:14
1/5 anonim válasza:
Én amikor vettünk egyet, azt olvastam össze a neten, hogy nyáron érdemes is kitenni.
Eredeti élőhelyükön fákon élnek, és minden nap kapnak kis esőt.
Itt is ki lehet csüngetni a kertbe faágakra, törzshajlatokba. Persze csak ha már nem hűl le annyira az idő. És arra kell vigyázni, hogy ha sok esőt kap, a levelük sarkában ne álljon sokáig víz, mert az káros lehet nekik. De amúgy szeretnek kint lenni.
Ezt csak olvastam. Kipróbálni már nem tudom, mert még a télen sikerült idebenn kihalasztani a növényt sajnos...
2/5 anonim válasza:
Árnyékos helyen szerintem elvannak amíg az esti hideg nem esik 10 fok alá. Néha azért nem ártana a levelüket állott vízzel bepermetezni a hőségben, mert aránylag páraigényesek, de így eső utáni melegekben pont, hogy ideális nekik a 70-90% Rh.
3/5 anonim válasza:
Én árnyékos helyre szoktam tenni őket, vízzel permetezni. (Lágy vízzel). Majd ha megcsípte az első fagy, akkor viszem be, akkor tuti virágozni fog.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a válaszokat, akkor mennek a szabadba :)
2014. máj. 7. 19:02
5/5 anonim válasza:
Először pontosabban kell beazonosítani, hogy milyen orchideáról van szó, mert a környezeti igények ettől függenek. A kereskedelmi forgalomban leginkább kapható pillangó orchideák (Phalaenopsis, széles-lapos, elfekvő, kissé vastag levélzet) az erősebb fényt nem bírják elviselni,"megégnek", ezért csak lombozaton átszűrt fényt kaphatnak ill. a szabadban csak megfelelő árnyékolás mellett tarthatók. A párásítás lényeges és ősszel a hőmérséklet 10 fok alá ne süllyedjen. Ezzel szemben a csónak orchidea (Cymbidium) az én tapasztalatom szerint elviseli minden károsodás nélkül a tűző napot és bőséges vízellátást igényel (az alátét tányérban állhat is a víz), késő ősszel csak akkor kell bevinni, ha a hőmérséklet 5 fok alá süllyed (persze az öntözést ilyenkor kevésbé igényli). Az Oncidium és hibridjei kevésbé szeretik a teljes tűző napot, mert száradások léphetnek fel, ezért talán jobb a részleges árnyékolás (pl. a déli órákban), szintén bőséges öntözés és szintén késő őszig kinn maradhat. A Zygopetalum inkább félárnyékban szeret lenni, hasonlóképpen a papucsorchidea is. Zygopetalum érzékeny a tripsz rovarkártevőkre, ezért a szabadban "vad" növényzet közelében rovarirtó spray alkalmazása javallott, a többi orchideánál nálam még nem lépett fel rovarkártevő. A Dendrobium is inkább a félárnyékot kedveli ill. a déli tűző nap ellen kell csak árnyékolni. A teraszon elég száraz a levegő ill. az épület fala visszaveri a hőt, tehát ennek megfelelően inkább csoportosan, ill.más növényekkel csoportosítva legjobb elhelyezni gyakori párásítás mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!