Szemzéssel próbálkoztatok már? Mi történik ha mondjuk a vörös rózsába fehér rügyet szemzek? Vagy aranyesőbe rózsát?
Gondolom ez utóbbi nem fogja meg,de azért felmerült a kérdés,hogyha 2 rózsát lehet,akkor 2 különböző növényt lehet-e?
Sőt az a kérdés is felmerült és hát akkor már leírom,hogy magas törzset lehet külön vásárolni? Pl.: vadrózsa alanyt,aminek megpróbálhatnék koronát "varázsolni"?
Előre is köszi minden ezekkel kapcsolatos infót!
A berakott "fehér rügyből" fehér színű rózsa fog fejlődni.
Közeli rokon növényeknél működik az oltás/szemzés.
pl cseresznye-meggy, de az alma-körte már nem mindig kompatibilis, sőt körtén belül is vannak fajták, amik nem szeretik egymást.
magastörzsű alanyt boltban nem fogsz tudni venni (csak nemessel a tetején, de azt meg le lehet vágni és szaporítani....
igen lehet akár százfélét is szemezhetsz egy törzsbe.
Van egy koma aki vagy 30 fajta csonthéjast oltott egy tőre (cseresznye, meggy, szilva...)
Hát ez valami gyönyörű!
Mit gondolsz rózsafélék családján belül érdemes kisérletezni? Bár kipróbálni mindenképpen ki szeretném.
Plusz a megfogalmazásoddal kapcsolatban kérdem,hogyha sikerül a szemzés,akkor mondhatom úgy,hogy beoltottam (pl.: "magastörzsre oltott")? Mert az elvileg más.Köszönöm szépen!
A gyümölcsfáknak általában oltvány a megnevezése.
Azoknak is amiket szemzéssel állítottak elő.
/Nem tudom pontosan mi is a megnevezése, mert én nem kertészként végeztem./
A rózsafélék családja elég nagy (köztük alma, szilva, rózsa...).
Ha a rózsafajtákra gondolsz, akkor azokat lehet egymásba oltogatni.
Írtad,hogy rokon növényeknél elképzelhető,hogy működik a dolog.(Egyébként a szakszerű megfogalmazással kapcsolatban már kételyeim támadtak,mert egy tegnapi weblapon a szemzéseket oltási módokként tüntették fel.Én meg ugye azt hittem/hiszem,ez két különböző eljárás.Linkelhetek is ha érdekel.)
Szóval arra lennék kíváncsi,van-e olyan oldal,ahol a rokon növényeket mondjuk egy érthető táblázat formájában meg tudnám nézni?Esetleg épp szemzésre-oltásra kihegyezve.Mert eddig csak úgy amit ránézésre gondoltam,megnéztem a Wikin és csak annyival lettem okosabb,amit fentebb is írtam,hogy egy család.De igazad van,így elég tág a kör.Nem csak rózsafajtákon belül próbálkoznék.Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!