Kezdőoldal » Otthon » Kert » Kapálás helyett rotációzás?

Kapálás helyett rotációzás?

Figyelt kérdés
Idén költöztünk kertes házba a párommal. Kert van, hasznosítanánk is, viszont kapálni egyikünk sem szeretne. Ő tud, de nem akar, én városban nőttem fel, nem tudom, hogyan kell. Az egyik munkatársától azt hallotta, hogy ők olyan távolságra vetnek, ültetnek, hogy közte elfér a kapálógép, és így nem kell kapálni, csak a géppel végigmenni. Most a fejébe vette, hogy nálunk is így lesz. Véleményeket várok.
2014. márc. 7. 21:10
 1/10 anonim ***** válasza:
89%
Kérd meg, hogy tanítson meg rá! Meglátod, még egy városinak is menni fog, annyira nem misztikus művészet!
2014. márc. 7. 21:16
 2/10 anonim ***** válasza:
89%

Ez nem a legjobb ötlet.

A sorok között nagyobb távolságnak kellene lenni, mint a rotakapa késeinek távolsága. Ellenkező esetben a növényeket is megsértheted.

De ekkor is csak a sorközöket kapálnád meg. A növények között kézzel kellene kapálni.

A fele kerted kihasználatlan lenne.

A rota jó tavasszal- ősszel ásás helyett.

2014. márc. 7. 21:26
 3/10 anonim válasza:
89%

A másodiknak van igaza.

Rendben van, h a sorok között kikapálja, de a növények között mi lesz a gazzal?

Pont a lényegét nem szedi ki.

Lehet idétlenkedni, de sok értelme nincs.

2014. márc. 7. 21:37
 4/10 anonim ***** válasza:
91%

Mekkora a kert? Mit vetnétek bele? Kézzel nem lehet megkapálni?

Ha kapálni nem tudtok, miért gondoljátok, hogy a kapálóképpel menne?

Szerintem "kézi" kapával ezerszer könnyebb. Már látom magam előtt, ahogy letaroljátok a növényeket a rotációs kapával :D

2014. márc. 7. 22:01
 5/10 anonim ***** válasza:
91%

Azért csak óvatosan a Robival! Nagybátyám erős ember, de van, hogy csak lobog a rotációs kapa mögött, annyira erős gép!

Ahhoz jó egy kiskertbe, hogy elsőnek jól átkapálni vele, aztán amikor már elültettetek növényeket, jobb a kis kerti kézi kapa. Csak egy pillanatra veszítitek el a tartást, a gép már átkapált minden növényt!

2014. márc. 7. 22:38
 6/10 anonim ***** válasza:
38%
Kapálás helyett gyomlálhatsz is: megfogod a gazt a tövénél és kihúzod. A kapálás előnye, hogy javítja a talaj vízgazdálkodását, hátránya az, hogy ha béna vagy, a kultúrnövényt is kikapálod egy elegáns mozdulattal. De még egy vidéki paraszt is meg tudja tanulni, hogy kell a kapát használni. Más kérdés, hogy 40 fokban lehet, hogy már nem lesz annyira jó móka. :D
2014. márc. 8. 02:24
 7/10 anonim ***** válasza:
42%
Sőt a tőtáv is lehetne 80 centi és akkor a sorban sem kell kapálni, csak kicsit keveske lesz a répa, hagyma....
2014. márc. 8. 08:44
 8/10 anonim ***** válasza:
46%

Én piacra termelek, és mindent úgy ültetek, hogy a sorközökben elférjen a rotakapa. Na nem az 5,5 lovas nagy gép, ami 1 m-t visz egyszerre, hanem a kicsi Robi 52, befelé fordított külső késekkel.

Mikor persze a növények megnőnek, összeborulnak a sorok, akkor már nem fér el a gép köztük. Meg ugye a sorokat elejétől fogva kézi kapával kell gyomtalanítani, de a sorok közötti üres részen csak végigszaladok a géppel. Nem vagyok valami kigyúrt fazon, a talaj is erősen kötött, de a gép nem ránt be a sorok közé.

Így ritka sorokkal sűríteni lehet a tőtávot, azaz nem sok területveszteség van a ritkább sorok miatt.

2014. márc. 8. 21:04
 9/10 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem a kert művelés elképzelhetetlen kapálás nélkül. Sajnos szükség van rá a sok gaz miatt. Nem csak a sorközben, hanem a növények között is rendet kell tartani. Arról nem is beszélve, hogy jó néhány növény termesztése kapa nélkül lehetetlen. Szóval döntsétek el, hogy akartok-e zöldséges,gyümölcsös kertet vagy sem? Ha igen, akkor a kapával meg kell barátkozni. Értem én, hogy zöldség kellene, de dolgozni érte nem akartok. Így egy városi ember gondolkodik saját meglátásom szerint. Ezzel nincsen semmi gond, de akkor nem kellett volna kertes házba költözni.
2014. márc. 13. 12:41
 10/10 anonim ***** válasza:
57%
Mi is pont így voltunk tavaly! Egy fél sor után már hólyagos volt a kezem, elfáradtam, de muszáj volt megkapálni, csak én magamba voltam itthon, terhesen! minden nap egy sor, kész is voltam egy hét alatt...két hét múlva meg minden előről kezdődött! Augusztusra belejösztök hidd el! A robi meg csak ásásra jó, esetleg a krumplit megtölteni ha van hozzá lapát fejetek. Nekünk csak bab, krumpli volt a kapálós része, a hagymák, répa, zöldség ágyásban volt, azt kézzel kell kigyomlálni, a palántákat paprika meg paradicsomot pedig kiskapával vagy kézzel. Én már a kapálás végén annyira szorgalmas lettem hogy a nagyobb fű csomókat összehúztam, most tavaszra lett egy jó kupac komposztunk. Nem kell egyetemet elvégezni a kapáláshoz. ezt a fajta tudást csak gyakorlattal lehet megszerezni.
2014. márc. 17. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!