Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tényleg jót tesz a lepkeorchid...

Tényleg jót tesz a lepkeorchideának, hogy újra virágozzon, ha zacskóba teszem?

Figyelt kérdés

Olvastam valahol, hogy ha nem virágzik régóta, öntözzem meg, csepegtessem le és tegyen zacskóba a cserepét, a szárát hagyjam kint. Jót tesz neki és fog virágozni? Nem fog a föld "bepenészesedni"?

Szívesen kipróbálnám, mert a szobám száraz levegőjű és nem lehet párásítani mert itt a számítógép is, de így nem lenne gond.

Még valami: van rajta kívül még 2 db, mind keleti fekvésű ablakban.... nem gond nekik ez az elhelyezés? És tehetem őket is zacsiba hogy szépek maradjanak?

2009. dec. 10. 13:10
 1/1 anonim ***** válasza:

Szia!

Ha zacsiba teszed akkor nem tud elpárologni róla a víz és begombásodik az egész, főleg ha a levelek tövénél is megül a víz. Ha pedig a kérge lesz állandóan vizes, akkor a gyökere rohad el. Próbáld meg azt, hogy egy nagyob alátétbe teszel díszkavicsot vagy agyaggranulátumot és arra vizet öntessz, majd úgy helyezed el az orchideát, hogy ne érjen bele a vízbe (én egy kisebb alátétbe állítottam bele). Így elegendő lesz neki a pára, és a számítógép sem "sértődik meg", nálunk is bevált ez a módszer. Öntözni természetesen emellett is kell hetente egyszer. Én hetente egyszer beleállítom vízbe úgy, hogy lepje el a cserepét is, majd 10 percig benne hagyom, hogy megszívja magát a kéreg, ezután lecsöpögtetem a felesleget és visszateszem a helyére. Néhány fajtánál azt is érdemes megjelölni, hogy melyik oldala volt az ablak fele és úgy visszatenni, mert egyébként nem lesz hajlandó virágozni, vagy a már kihozott virágszáron sem nyílnak ki a bimbók. Ha így sem hajlandó semmit csinálni, akkor kb 2 hétre tedd egy kicsit (az eddiginél 2-3 °C-fokkal)hűvösebb helyre, majd vissza az eredeti helyére, így általában sikerül rávenni a makacsabb példányokat is a virágzásra. Fontos a rendszeres tápozás is, az, hogy milyen márkájúval az mindegy, csak orchidea táp legyen, mert az nem égeti ki a gyökerét. Én a Compo tápját használom, mert eddig ez vált be a legjobban. A keleti fekvés a legjobb, mert ott nyáron sem tudja megégetni a nap.

Sok sikert és sok örömet kívánok hozzájuk!

Bocsánat, hogy kicsit sokat írtam, de kertész lévén (és mivel gyengéim az orchideák) nagyon bele tudok merülni a témába. :))

2009. dec. 12. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!