Mennyi idő után ültethetek a régi fa helyére újat, ha a régi tönkjét petróleummal kiégettem?
Figyelt kérdés
Még nem történt meg, de most olvastam, hogy létezik egy szer, ami szivacsossá teszi a tönköt, amit aztán petróleummal átitatva ki lehet égetni.Mi erről a véleményetek?2014. febr. 18. 17:32
1/8 anonim válasza:
Nem tudom, mi mindig kiástuk gyökerestül még akkor is ha az egy 50 éves diófa volt. Nagy meló, de nem kell vacakolni vegyszerekkel, dinamittal, traktorral, gombákkal, álmodozással.
2/8 A kérdező kommentje:
Kiásnánk mi is, de körbe van térkövezve, csak egy 1x1 méteres üres terület van körülötte.
2014. febr. 19. 07:57
3/8 anonim válasza:
Még ott is megoldható hacsak nem a fa 30 cm átmérőjű. Láncfűrésszel körbe lehet vagdosni, csak a földet kell mindig elkaparni. Nem árt harang alakban ásni, hogy a vágások után ne egy 60 centis lyuk legyen, hanem maradjon meg az 1 méter átmérő. Ha minden jól megy, 80-100 cm-nél mélyebben nem kell majd dolgozni.
4/8 anonim válasza:
Nem tudom, milyen szerről van szó, remélhetőleg nem olyanról, ami az új fát is kinyírja.
Ha kiásod a tönköt valahogy, akkor akár egyből is lehet másikat, de a talajuntság (azaz, allelopátiás anyagok talajba kerülése) miatt 4-5 évig nagyon lassan (szinte sehová se) fog nőni, meg persze tápanyag se nagyon lesz neki.
A talajuntságot többé-kevésbé ki lehet kerülni, ha nem diófa megy a helyére.
5/8 anonim válasza:
Ja, a diót nem te írtad.
Szóval, valami más típusú fa legyen, azaz alma után ne alma vagy körte, szilva után ne szilva vagy sárgabarack, stb.
6/8 A kérdező kommentje:
ezt a szert,ami szivacsossá teszi a fát, azt hiszem a Megyeri Szabolcs oldalán olvastam (nem istenbiz.), de a nevét nem írta. Nekem diófa volt az előkertben, a háztól 2 m-re.Senki nem tudta megmondani mi baja lett, torzult hajtásokat hozott, minden évben egyre többet, kapott ilyen-olyan permetet, semmi nem használt. Először csak köcsögfának vissza lett vágva, hátha egészséges új hajtásokat hoz, de nem.Ezért ki kellett sajnos vágni.Egész mélyen körbeástuk, és sthíllel a föld felszín alatt úgy kb.20 cm-vel kivágtuk. De nagyon hiányzik, kellene valami a helyére, ezért gondoltam, hogy ha most tavasszal kiégetem a tönköt, akkor ősszel talán valami díszfát tehetnék a helyére. Rossz gondolat?
2014. febr. 20. 08:05
7/8 anonim válasza:
Ha nem teszi tönkre a talajt, akkor biztos jó, én még nem hallottam ilyen szerről, és kétlem, hogy lenne. Esetleg valami farontó gombával beoltva lesz szivacsos ismereteim szerint, de az legalább 3 vagy 4 év.
8/8 A kérdező kommentje:
Bocsánat, nem a Megyeri Szabolcs oldalán, hanem az édenkert.hu-n olvastam erről a szivacsosodást okozó szerről.
2014. febr. 27. 17:27
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!