Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy lehet narancs/citrommagot...

Hogy lehet narancs/citrommagot ültetni? Mi szükséges hozzá?

Figyelt kérdés
szeretnék egy kis pálmát és azt hallottam hogy ha elültetek citrom vagy narancsmagot akkor nőni fog. ki szeretném próbálni csak nem tom hogy milyen föld kell meg hogy sok víz, meleg , vagy pára?
2009. dec. 8. 20:30
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha pálmát szeretnél, inkább 3-4 leszopogatott datolyamagot ültess el. Sima virágcserépbe, közönséges virágföldbe dugtam, a mag méretével megegyező mélységbe. Nedvesen tartottam és nagyon szép datolyapálmánk nőtt. Átültetésnél már pálmaföldbe került a növény. Nem ültettem szét, így szép tömött.

Ha citrom vagy narancsmagot ültetsz (ugyanígy, a mag méretével megegyező mélységbe nyomod a földbe és állandóan nedvesen tartod), citrom vagy narancsfácskád fog nőni, nem pálmád! De teremni egyik sem fog (állítólag). Ültettünk citromagot, lett belőle egy csini kis növénykénk, de fácskának még nem nevezhető. Nagyon fiatal még, nem tudom, hogy lesz-e virága, termése, de azt olvastam, ezek nem teremnek.

2009. dec. 8. 23:26
 2/8 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen
2009. dec. 9. 14:46
 3/8 anonim ***** válasza:
91%

nemfognak teremni, egészen addig míg nem oltatod őket. az oltás bonyolult művelet.

de ha pálmát akarsz tényleg ne citromot v narancsot ültess, mert az nem pálma. azegy fa. vagy bokor. a datolya mag jóötlet. abból lehet pálmád, csak sokidő.

2009. dec. 9. 16:04
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
De ha kedvet kaptál a narancshoz és a citromhoz, ültess magot nyugodtan, ha ceruzavastagságú lesz a szára, el lehet vinni az ELTE Füvészkertbe, és ott beoltják neked olyan citrusfélével, amilyennel te szeretnéd.Persze valószínűleg van valami ára. Biztos nagy a választék, mert ott van az ország legnagyobb citrusgyűjteménye. És akkor teremni is fog :D
2010. jan. 12. 11:41
 5/8 anonim válasza:
63%
Én is ültettem,meglátjuk mi lessz,narancsot meg citromot ültettem :-D
2010. aug. 8. 10:42
 6/8 anonim válasza:
72%
Nekem már 20 narancsfám van picik még nem oltottam be öket de be fogom!És nagyon jo velük elütni az idöt!
2012. febr. 25. 13:00
 7/8 blackdragon1997 válasza:
46%
én is ültettem narancsot és citromot
2012. júl. 12. 13:04
 8/8 anonim válasza:
86%

Amikor megvásárolunk egy citromfát, és haza visszük, szépen gondozzuk, azt várnánk, hogy szép nagy citromok teremjenek rajta. De sokszor még csak nem is virágzik a citromfánk. Mi lehet az oka?

A citromot többféle módon tudjuk szaporítani, lehet magvetéssel, ilyenkor elég, ha egy darab citrommagot elültetünk egy cserépbe, és várjuk, hogy kihajtson az első citromfánk. De az ilyen növény általában igen gyenge minőségű termést fog produkálni, és azt is csak akkor, ha beoltatjuk egy másik növénnyel.

A magról nevelt citromfa vagy egyáltalán nem fordul termőre, vagy igen gyönge minőségű gyümölcsöt terem. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük.

A szemzések és oltások alanyainak 23 éves magcsemetéket használhatunk. Az alany héját T vagy fordított T alakban vágjuk be és a nyugalmi állapotban levő hajtások szempajzsait a levéllemez eltávolítása után csúsztassuk a héj alá. A szemzéseket rafiával szorosan kötözzük be. A szemezés után félárnyékos, párás helyen kell tartani a növényeket. Az eredés után a szemezés fölött 810 centire vágjuk vissza az alanyt. Ez a rész ugyanis támasza marad az új hajtásnak, tápanyaggal látja el a fiatal növényi részt. Ezután párás félárnyékos helyen 2-3 hét alatt megerednek.

A citromot szaporíthatjuk hajtásdugvánnyal is a növényt a két-három levélpárral rendelkező dugványokat tavasszal ültessük el. A dugványokat csak egészséges termő fáról szedjük le. A dugványok eredéséhez 56 hét szükséges. Hajtásfejlődés megindulása után a kis növényeket külön-külön ültessük cserepekbe. A jól fejlődő szemzett és oltott növények 23 éves korukban kivirágoznak és teremnek. A citromok fő virágzási ideje a tavaszi, nyár eleji hetekre esik, bár előfordulnak folyamatosan virágzó típusok is.

A magról ültetett citromfa kb. 10 éves korában virágzik először, de nem biztos, hogy gyümölcsöt is terem, ezért ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni. A beoltott citromfa kb. 3-4 év múlva fog teremni, de fontos a megfelelő tápanyag utánpótlás. Tavasztól őszig rendszeresen tápoldatozzuk a növényt, két-háromévente ültessük át egy nagyobb cserépbe.

2012. okt. 3. 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!