Kinyiffant a Phalaenopsis Orchideám. Tápoldat nélkül ne is reménykedjek virágzásban? Milyen az ideális talaj nekik? Át ültessem?
Szia!
Milyen fekvésű ablakban van az orhideád? Az enyém közvetlenül a az ablakpárkányon van, egy déli fekvésű ablakban, ott állandóan meleg és világos van (sohasem húzom le a reluxát!).(Gázkonvektor fölött van közvetlenül, tehát télen is éri a meleg rendesen, de szereti!) Évente 2X virít, novemberben és tavasszal, március körül, és a virágja 1 hónapig virít! Eleinte próbáltam nyugati fekvésű ablakba tenni, de nem tetszett neki.
Valószínűnek tartom, hogy a helye nem jó.
Remélem segítettem!
Szia!
Valóban lehet, hogy egész évben virágzik. Azon múlik az egész, hogy mennyire párás körülötte a levegő. Nem kell ott állnod és ötpercenként mérni, hogy 60%-os legyen a páratartalom, elég, ha reggel felkelés után a léggyökereit amik kilógnak a cserépből bepermetezed. Egyébként egy héten egyszer elég locsolni, és adhatsz neki tápoldatot, mert szereti. Szerintem tök mindegy milyen tápoldat, jó az általános is, de van direkt orchideáknak. A fényről meg annyit, hogy tök mindegy milyen fekvésű a szoba. Lehet ablakban, csak az a lényeg, hogy a Phalaenopsis nem szereti a tűző napot, szóval amikor épp oda süt,akkor arra az időre engedd le a redőnyt, vagy tedd függöny mögé és akkor szűrt fényt kap és annak is örül. Amikor elvirágzik akkor vágd le a szárát körülbelül a felénél és akkor fog új hajtást is hozni, amin virágok is lesznek. Két három évente kell átültetni, de csak orchidea földbe. És bármekkora is a kísértés, hogy gyakrabban locsold ne tedd, mert akkor nem fog virágozni csak gyökereket meg egy csomó levelet, vagy akár el is rohad. Amíg a levelek épek rajta, addig ne aggódj, mert jól van.
Szia!
Tudom, nem mostanában tetted fel a kérdést, de válaszolnék...
Dísznövényes tanulmányokat folytattam és dolgoztam is a szakmában, vmint saját rálátásom is van a dolgokra.
Ezek a növények általában nem tolerálják, ha kifakadt virággal egy teljesen új helyre kerülnek, mivel meg kell szokniuk azt. Hazahozatal után az én összes Phanaelopsisom is ledobta a virágát, és bizony hónapok teltek el minden egyes növény esetében, mire megszokta az új helyét és új virágszárakat hozott. Ez nem a te rossz gondozásod miatt van. Miután megszokta az új környezetét, egyik virágszárat hozta a másik után, szóval türelem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!