Kezdőoldal » Otthon » Kert » Virágozni fog még az amariliszem?

Virágozni fog még az amariliszem?

Figyelt kérdés
Elültettem egy hagymát, és sötétben is tartottam. Amint megjelent az első levél, megöntöztem és adtam neki tápoldatot, de továbbra is sötétben volt! Most már vagy húsz centisek a levelei de bimbó nincs rajta! Virágozhat még? Mit kell csinálni, mert annyi mindent összeírtak már a neten, ezzel kapcsolatban, és csak tippeltem, hogyan kell virágoztatni!
2013. dec. 12. 15:09
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Most már nem hiszem hogy virágozni fog.Nem lett volna szabad világosságra tenni,ahogy kijöttek a levelei .Csak akkor ha már a virágot is kihozta volna .Ezt nevezi süvegelésnek .
2013. dec. 12. 15:16
 2/11 anonim ***** válasza:

A lényeg a következő.

Életciklusa van az amarillisznek.

Ha van egy hagymád akkor ha elülteted akkor egyszer locsold meg és tartsd meleg helyen,addig amíg meg nem jelenik a virágszár.Addig amíg nem jelenik meg a gumó oldalán a tömör virágszár addig nem szabad még egyszer meglocsolni.

Tehát egy öntözés és meleg világos helyen tartani.

Ha elvirágzott akkor várni kell arra hogy elszáradjon a virágszár,nem szabad levágni,mert értékes tápanyagok vándorolnak a hagymába.

Aztán az a legjobb ,ha májusban kiülteted a cserépből a kertbe,ott egész nyáron öntözöd és tápoldatozod.

Nyáron sokat fejlődik a gumó és hoz fiókhagymákat is.

Szeptember közepén felszeded,megtisztítod a földtől,és egy nem napos helyen megvárod amíg a levelei leszáradnak.Ez hosszú folyamat,aztán október végén levágod a elszáradt,vagy még zöldes leveleit a gumó felett kb.1 cm.re és elteszed sötét hűvös helyre pihenni legalább 8 hétre.Karácsony környékén elülteted újra úgy ,hogy a gumó egyharmada a föld felett legyen ,és kezdődik minden elölről. Ha nem elég nagy a hagyma akkor nem fog virágot hozni!A fiókhagymákat meg márciusban kell elültetni és azt is kiültetni májusban amíg meg nem növekszik akkorára ,hogy virágot hozzon.

2013. dec. 12. 15:56
 3/11 anonim ***** válasza:
Egyébként ott rontottad el,hogy nem vártad meg amíg a virágszár megjelenik,és újra megöntözted.Ez már nem fog virágozni,de egy év múlva újra megpróbálhatod.Addig gondozd úgy ahogyan leírtam.
2013. dec. 12. 16:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Ez a leírás volt eddig a legegyértelműbb! Annyi minden van fent és mindegyik másként írja le, hogyan kell! Az egyik ilyen leírásban olvastam, hogy amint megjelennek a levelek, el kell kezdeni öntözni! Hát akkor erre nem kellett volna hallgatni! :-( Szomorú vagyok! Szerintetek próbálkozhatok másik hagymával? Bár az már majd csak januárban fog virágozni, de azok a hagymák nagyobbak is!
2013. dec. 12. 18:31
 5/11 anonim ***** válasza:
Igen nyugodtan ültesd el,fog virágozni.A virágszár 2-3 hét után meg fog jelenni a hagyma oldalán ,a levél a közepén jön.Én így szoktam kezelni,eddig még mindig virágzott.
2013. dec. 12. 18:49
 6/11 anonim ***** válasza:

A süveg vagy sötét hely arra való, hogy egyes fajták virágai leülnek, azaz képesek arasznyinál rövidebb virágszáron nyílni. A sötét hatására megnyúlik a virágszár. (Más fajták viszont még az ablak előtti helyet is sötétnek találják, és a kelleténél jobban megnyúlnak takarás nélkül is.) Főleg régebben árultak takarást igénylő fajtákat, a mostaniak többsége tudomásom szerint már nem ilyen.

A takarás nem függ össze a virágzással.

Csak a vízmegvonás.

Ha a bimbó kibukkanása előtt kap bőséges öntözést, akkor elhalhat a bimbókezdemény. (Bár ez sem mindig.) Úgyhogy tedd világosra, hátha még lesz virág.

Ha nem elég nagy a hagyma, akkor eleve nem várható virág.

Én úgy szoktam időzíteni őket, hogy virágzás után ki tudjam tenni őket, ne kelljen visszahúzódtatni, mert egy idényben két száraztartás megterhelheti őket. De ez tőled függ.

2013. dec. 13. 06:24
 7/11 A kérdező kommentje:
A hagymáim amik közül válogatok mind a kertben nevelkedtek és virágoztak nyáron! Onnan hoztam be most egyet. Pár hét múlva akkor megpróbálok még egyet virágoztatni! Szóval akkor nem kell sötét helyen tartani? Betehetem az ablakba?
2013. dec. 13. 08:24
 8/11 anonim ***** válasza:
Ha most hoztad be akkor ne csodálkozz,hogy nem virágzik,kell neki a nyugalmi időszak ,legalább 8 hét.
2013. dec. 13. 12:48
 9/11 anonim ***** válasza:
Nem kell a sötét,csak a meleg.
2013. dec. 13. 12:50
 10/11 A kérdező kommentje:
Nem most lettek behozva még októberben!
2013. dec. 14. 11:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!