Ezt a bonsait hogyan kell kezelni?
Vettem már egyszer egy ilyet az IKEAban, de tönkrement, lehullottak a levelei, utána hajtott ugyan de már nem lett ugyanolyan, a végén meg teljesen lekopaszodott és nem is hajtott ki soha. Eléldegélt vagy másfél évig végül is de nem volt olyan szép. Most szeretnék venni mégegyet, de felkészültebben. Kell-e metszeni például, világos hely kell-e neki, sok víz, és milyen időközönként kell átültetni?
Igen, ez egy Ficus Ginseng Nekem is ilyenem van.
Én az ablakomba tettem, mert ott kellő fényt kap. Nem éri tűző nap, de nincs is sötétbe. Körülbelül 1,5-2 naponta locsolom, és a leveleit sprickálom. Metszeni a túl nagyra nőtt leveleket kb. havonta szoktam. Nyár eleje óta van Nálam, de még egyetlen-egy levele sem hullott le azóta.
Remélem segítettem!
Sok sikert!
Üd.:
egy bonsai fácska boldog tulaja :) :)
Nekem is ott van a radiátor, de eddig nem vettem észre, hogy zavarta volna, bár úgy istenigazából még nem ment olyan sokáig a radiátor.
Szerintem nem fogja zavarni.
juj, nekemis volt ilyen. 2 hónapon belül meghalt :(
nekemis így kezdte, h csakúgy elkezdtek lehullani a tök zöld levelei. gőzöm nemvolt h mibaja van. másfél hónappal később már csak kb 5 levele volt, a törzse megpuhult, elrohadt, meghalt.
túl volt locsolva. én olyan 2-3 naponta locsoltam és spricceltem és mégis ezlett.
úgyhogy ajánlom, drasztikusan csökkentsd le a locsolását ennek a kis fának. spriccelni spriccelheted, de nem mindennap, és ne túl sokat, és a törzsére ne fújj. öntözni meg szerintem bőven elég 4-5 naponta. a fényt szereti, metszeni nem szükséges, csak akkor ha olyan igazán bonsai-os kinézetet akarsz neki, de az egykis gyakorlást igényel.
a növényeket még mindig egyszerűbb újjáéleszteni ha épp kiszáradófélben vannak, mint megmenteni akkor, amikor már túlvan locsolva.
nekem rengeteg pálmám van, pálmabu-zi vagyok, na ottmeg aztán mégjobban figyelni kell a locsolásra.
volt egy cikászom, ő igen kényes növény, nagyon szép volt, majd eccercsak besárgult az összes levele, majd bebarnult, és tök szárazon ott figyeltek a levelek. tök halottnak nézett ki az egész növény, egy darab zöld része nemvolt. ijedtemben neten kezdtem keresgélni, hogy mivan, majd találtam egy ilyen mondtaot, hogy: attól mert a cikász halottnak tűnik, még nembiztos h az. na ezen felbuzdulva kerestem neki valami jobb helyet, többet kezdtem locsolni, köveket pakoltam a kaspó aljába h mindig legyen párája. ez a cikász mostanra már mintha kicserélték volna, eccerre 2 leveleket hoz, egy évben 2-szer is, pedig elméletben a cikász egyévben egyszer hoz új levelet kb.
na ezt azért meséltem el, mert egy kiszáradástól félholt növényt egyszerűbb visszahozni az életbe, mint egy túlöntözött növényt.
ezért inkább loc sold kevesebbet a bonsaiod, ha kevés neki a víz akkor a levelek sárgulni fognak, majd elszáradnak és úgy hullanak le. ezt kcisit könyebb észrevenni, és beazonosítani, és kezelni. a túlöntözést alig veszed észre, a jeleit, eccerűen csak meghal, kész ennyivolt.
bocs h ilyen hosszúlett.
Üdv!
Nekem is van 2 bonsai fám és eddig még semmi bajuk sincsen.
Öntözni kb. 5 naponta szoktam, de nem is öntözöm hanem inkább bele merítem egy lavor vízbe és amíg jön víz buborék addig benne hagyom! A bonsainak meg pára kell nem spriccelni a leveleit. Ezt úgy oldottam meg hogy a bonsai cserép, benne van egy kis tálkában amibe apró zúzott kő van aminek a tetejére vizet öntök úgy, hogy azért ha luk van alul a cserépen ott ne tudja felszívni a vizet a bonsai. Tehát ami víz van tálkában az szinten tartja a bonsainak a párát!!
Ennyi remélem tudtam segíteni!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!