Gyümölcs vagy zöldség mag csíráztatása hogyan szakszerű?
Tehát, pl. sárgadinnyéből frissen kivett magokat kötelező kiszárítani csíráztatás előtt?
Neten így konkrétan nem találtam rá, hogy hogy kell eljárni friss gyümölcs/zöldség-ből kiszedett maggal.
Sárgadinnyéből szedtem ki magokat, pár órát száradt, utánna kevés langyos vízbe tettem őket, néhány már kis csírát is engedett, szabad így csíráztatni, nem fullad meg a mag?
A válaszokat előre is köszönöm!
Hello!
Jó lenne tudni, hogy milyen céllal csíráztatsz?
Ha tárolni akarod a magot, akkor mindenképpen célszerű kiszárítani, mert nedvesen zacskóba zárva biztos megpenészedik.
Ha csak arra vagy kíváncsi, hogy kikel-e akkor lehet, hogy érdemesebb egy kis cserépbe ültetni.
Konkrétan a sárgadinnye mag kicsírázásához 3-10 nap szükséges és 25-35 fok, de az idő és a hőmérséklet is növényenként változó (lásd: [link]
Ráadásul egyes növényeknek a csírázáshoz fényre van szüksége (pl.: kapor), egyeseknek meg kifejezetten sötétségre és az sem mindegy, milyen mélyre ülteted, szóval nem árt némi tájékozódás a növényről, mielőtt csíráztatni kezdesz.
Ha viszont étkezési csírát szeretnél előállítani (búzacsíra, görögszéna csíra stb.), azt itt írják le:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!