100 nm-en mit lehet termeszteni? Mennyire elég ez a hely?
Családiház udvarán kb. 100nm hely van egy veteményesnek, gyümölcsössel együtt. Ezen mit érdemes termeszetni? És mennyire elég egy 5 fő családnak? Amit nem szeretnék (burgonya, kukorica) ezenkívül bármi szóba jöhet! Kezdő "földművelő" (csak gyerekoromban láttam, hogy müködik) milyen zöldség termesztésének ne áljon neki?
Előre is köszi a segítséget
100 négyzetméter nem sok egy nagyobb családnak.
Próbálj olyasmit termelni amit szeretnek.
Persze vannak itt olyan kérdések, milyen a talaj, hogyan tudsz öntözni, stb..
Ha a telkedre csatorna is van kötve,(minden liter vizet duplán fizetsz)
nem érdemes karfiollal, vagy más vízigényes növénnyel bajlódni.
Ha van saját kutad, vagy gyűjteni tudod az esővizet az király.
Szóval kezdőknek, kis területre répát, gyökeret, paszternákot, babot, borsót, hagymát ajánlok. Esetleg paprika, és karómászó paradicsom ha van vized. Ha elég vized van jöhetnek a káposztafélék is. ( Káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, karfiol, kínai-kel stb..)
Az uborka kényes, csak néhány tövet próbaként. Előfordulhat, hogy a szépen fejlődő növényt hirtelen elpusztítja a peronoszpóra ha olyan a kert mikroklímája. Agyon permetezni meg nincs értelme.
Retekfélékkel is próbálkozhatsz eleinte kis tételben. Vannak talajok amelyeken megnőnek, de förtelmes ízt kapnak.
Az árnyékosabb területeket engedd át a ház asszonyának virág termesztésre.
A málna, szeder megél az árnyékos részeken, de azzal állandóan harcolni kell. ( Agresszíven terjeszkedik.)
Röviden, most ennyi jutott eszembe.
Nagyon kezdőknek jó a borsó, bab. Borsó helyére szoktam a paradicsomot ültetni. Répa, zöldség, cékla. Ezekkel nincs gond. Ősszel mákot szoktam ültetni, 1x gyomláltam és annyi.
Uborkát hálóra futtatom, kis helyen elfér. Bab közé kukoricát szoktam. Salátát palántának veszem, hamarabb ehetjük. Én is 100nm-t művelek. Mi is 5-en vagyunk, borsót, babot, répát, zöldséget egyáltalán nem kell vennem, megterem. Paradicsomot is befőzésre, aszalásra, evésre is elég. Paprika nem mindig sikerül, mert nagyon víz igényes. Céklával semmit nem szoktam csinálni, mindi gyönyörű. Kaprot szórók az ubihoz és az is szép. Fokhagymával is majdnem kihúzom végig. Dughagymát szakaszosan ültetem. Tavaly ősszel ültettem, idén márciusban már azt ettük. Azt sem kell vennem. Kb. 1 kg-t ültetünk és elég a télre. A helyen is múlik, h mi terem meg. Érdemes próbálkozni.
Ajánlom ezt a könyvet: "Öngyógyító kiskert"
Én ebből tanultam sokat, egy ekkora kertben már nagyon sok minden elfér, le van írva, mit mi mellé és mikor kell vetni, így egymás után egy évben 3 dolog is teremhet ugyanazon a helyen.
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon jókat kaptam!
Ahhova a kertet tervezzük, azon helyen már kb 10 éve nem volt semmi sem termesztve, csak füves udvar volt! Nem tudom, hogy ez jó e?Vagy ilyenkor mit javasoltok?
Akkor pihent a föld. Szántás ősszel, a gyomok ellen érdemes lenne a szélére körbe napraforgót vetni. Az elöli a gyomokat.
Tavasszal veteményezéskor érdemes lehet, kombi műtrágyát szórni, akkor minden pótolva lesz a talajba. Utána akár lehet biogazdálkodást is folytatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!