Konyhaablakban tartott fűszernövényekkel kapcslatban tudnátok segíteni? Majoranna, bazsalikom, menta, sndiling?
Üdv!
Egy pár hónapja szereztem be a fent említett növényeket a konyhámba. A bazsalikom egész szép, holott a konyhaablak inkább árnyékos és nem túl meleg... bár egy kicsit kókadt. Ha melegebb, napos helyre raktam akkor száradásnak indult nagyon gyorsan.
A menta állandóan a halálán van - próbáltam már több ablakot is, mindegy neki hogy épp meleg vagy hideg, árnyékos vagy napos... kicsi hajtásokat, leveleket hoz csak.
A majoranna szintén nem érezte jól magát a konyhában, így most napos, meleg helyen van, de itt sem jó neki. Szárad...
A snidlingről abszolút nem tudom eldönteni, mi a jó neki. Nő, mint a gomba (árnyékban), a külseje szárad (ez normális? le kell szedni?)...és egyáltalán, szabad vágni? Fog még utána nőni?
Szeretnék tippeket kapni ezeknek a növényeknek a tartásával kapcsolatban, ugynis hiába próbálom az interneten javasolt állapotokat fenntartani (mentának félárnyékos, bazsalikomnak napos meleg, stb.), valahogy ezek a növények semmit sem szeretnek. Vizet biztos, hogy kapnak eleget (mindig akkor adok nekik, ha már nem nedves a talaj, naponta ellenőrzöm)...vagy talán ez így sok is?
Légyszi segítsetek!
Én egyszer vettem pl tescoba bazsalikomot..gyors tönkre is ment.
Noh most vettem törpe bazsalikom magot és nagyon gyorsan ki is keltek és most már kb 2 centi magas :)
Egyébként akár átültetheted vagy nem késő ám magról ültetni őket cserépbe...
Egyébként a bazsalikom pl nem annyira vízigényes,hogy mindig nedves legyen a földje...és könnyen kirohad. 2 öntözés között hagyd kicsit kiszáradni a földet és ne legyen egyiknek se állandóan nedves.
Nekem a kertben vannak ezek a növények. De ha még az eredeti, bolti cserépben vannak a tieid, akkor át kell ültetni őket egy nagyobb cserépbe, mert nincs földjük elég.
A snidlinget folyamatosan kell vágni,mikor már 5-10 cm.
A bazsalikomnak és a majorannának nem kell feltétlen napos hely, jobb a félárnyék.
A mentát viszont tedd elég nagy cserépbe, mert nagyon "terjeszkedő" növény. A kertből lehetetlen kiirtani. Már egy pici hajtása is meggyökeresedik.
Jobb, ha a cserepek alá teszel egy cserépaljat( tányért), és abba öntöd a vizet. Így biztosan nem öntözöd túl. Ha nem veszi fel a vizet, akkor sok neki.
Köszönöm a válaszokat (jöhetnek is még:)!
Még a héten átrakom akkor az említett növényeket nagyobb cserépbe. A bazsalikomot azért öntözöm annyit, mert ha nem kap kb. 2-3 naponta vizet, akkor kókadni kezd, pl. volt, hogy a párom egy héten csak 1x öntözte meg, akkor siralmasan festett.
A túlöntözéssel sosem volt bajom, nem rohadnak, hanem száradnak a növények inkább.
Egyébként igen, még az eredeti bolti cserépben vannak :)
Én a bolti rozmaringot és mentát télen sikeresen kinyírtam. Tél végén újat vettem, most ki vannak ültetve és gyönyörűek. A menta még terjed is, úgyhogy kapott gyökérgátat még idejekorán. Ő szereti a sok vizet.
A bolti földjét hamar átszövi és elég ha egyszer kiszárad, összeesik a földje, így a következő locsolások már elcsurognak a gyökérlabda és a cserép között. Általában ez a probléma. Egy átültetés jót tesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!