Paradicsom ültetésnél virágföld hasznossága, előnye?
Sziasztok!
Nagyon, nagyon sürgős lenne minél több tapasztalatból fakadó (minél jobb ha kertész, vagy evvel már foglalkozott ember) véleménye. Sajnos ebben az én városomban nem lehet még komposztot sem venni a boltokban. A másik, meg hogy gondolom ha lehetne is, 10m2 parcellára kéne egy 3000 HUF.
Igaz? Ennyi pedig anyagilag nem épp a legjobb. A föld sem lett megtrágyázva ősszel. Mind1... lényeg hogy a műtrágya sem érne már sokat. Akkor szerves trágyát sem lehet beszerezni... Áhh szóval borzalom. Marad a virágföld.
Az eredeti föld a kertben, nem rossz, viszont mondhatni hogy némileg meszes. Tényleg, de tényleg: mondjátok, hogy a virágföld is jó.
Ások a paradicsom palántáknak egy kb 20-25 cm-s lyukat és abba virágföld egy kis csalánteával - majd pedig beiszapolom és kész. Tehát nincs nagy választék, ezért ez maradt. Némi komposzt a virágföldben is van - nem?
Apropó:
10m2 földre mennyi virágföldet javasoltok? 20 liter elég?
Ne sajnáljátok a válaszokat! Aki nem sajnálja az időt, annak a javaslatát szívesen, örömmel fogadom!
Túl aggódod ezt a paradicsom témát :)
Palántázd ki a kerti földbe, készítsd el a csalán trágyalét, és hetente egyszer ezzel locsold bőségesen. Üsd le mellé a karót, a hónaljhajtásokat törd ki, kötözd rendszeresen fel, és lazulj egy kicsit, és élvezd is közben a növényekkel való bíbelődést, gondoskodást. Teljes napra ültesd, azt szereti. A letört leveleket, hajtásokat egy vödörbe szedd össze, engedj rá vizet, hagyd, hogy ez is megerjedjen, és ezzel is locsolhatod, szintén szereti. Ültess közé egy egy tő zellert vagy bazsalikomot, jó hatással vannak egymásra.
A lényeg, nem kell ennyire túlkomplikálni, nekem is meszes a talajom, minden évben kipalántázok kb. 100 tövet, minden évben befőzök piszok sok paradicsomot, és nem vacakolok csalánteával meg virágfölddel. Növényi trágyalének felhasználok minden gyomot, amit kihúzkodok, a pitypang különösen jó, növekedésserkentő hatása van, és ahogy írtam, a leszedett hajtásokat, leveleket is trágyalének erjesztem. Ha a szomszéd nem előz meg a csalán vágással, akkor van csalán trágyalé, ha megelőz, akkor ami van, abból csinálok trágyalét.
A paradicsomvész ellen 1 liter tej / 6 liter víz az arány - keverékkel permetezem a leveleket, úgy hetente. (a 100 tő nem elírás, 3 család paradicsomlé igényét kell kielégíteni :)
Szóval nyugi, és ilyenekre ne költsd a pénzt, mint virágföld.
Ja, igen!
(az előző vagyok)
csalánteán mit értesz? Mert van az erjesztett csalánlé, ami borzasztóan büdös, ezt én trágyalének nevezem, és van a csalánlé, ami max 3 napig ázik, de ez csak egy erősítő hatású, levéltetvek ellen használható lé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!