Tavaszi ásás - nem a legjobb, de azért ér valamit nem? Paradicsomültetés.
Tavaszi ásással kapcsolatban annyi a kérdésem, hogy a nem teljesen „sterilizált”, apróbb, szinte kivenni kínszenvedés gyökerek, és az ezekhez kapcsolódó apró, gyenge kis növények beforgatása a ~30 cm lyukba eredményes-e gyomtalanítás céljából. Úgy értem, ha beforgatjuk, akkor az ott bomlik-e? Mivel a gyökere elég mélyen van, a felszíntől. De tegyük, fel – mivel a föld nem átlátszó – hogy a felszíntől 5-8 cm-re kerülnek ezek a gyökerek és újra kihajtanak… lehetséges ez? A paradicsom palántákat nem zavarják majd(?) ezek a könnyű, gyenge, kiforgatott, agyongereblyézett, de gyökereikkel ideális helyen lévő gyomok, amelyek ha sikeres helyen vannak, előbb utóbb kikelnek. Mivel szeretném komposztálni is a földet, amely a paradicsomon kívül, ezeknek a gyomoknak is jó. Bár, attól is függ, hogy a komposzt, tőlük mennyire van távol.
és igaz ami igaz, a paradicsom a porhanyós, homokos és agyagos föld közötti állagot szereti (igaz?), és nem a legjobb ha kavicsok akadályozzák a fejlődésben, de az az igazság, hogy a földben néhol néhol, akadnak kavicsok, kisebb sódermaradványok, a lehető legjobban ezt is szelektáltam ki.
Meg szeretnék nyugodni, hogy ez nem okoz-e olyan nagy gondot?
Tehát a lényeg, hogy minél kevesebb a paradicsomtól tápanyagelszívó növény, vagy bármi akadály legyen. Ezért próbálom az összes potenciálisabb gyökerez kiszedni. Később, mikor a paradicsom már fejlődésnek indult, tervezem mulcsozni is a talajt, onnantól könnyebb lesz…
Addig is érdekelne a vélemény, tapasztalat!
Köszönöm
Köszi a választ!
Értem, és megpróbálom praktizálni az olvasottakat. Igen, a kavicsokat majd még szedegetem, és a lehető legjobban kiszedem. Jövő hét csütörtökén ültetem a paradicsomokat, addig még ápolom a földet.
Naponta többször meg gereblyézem, locsolom, majd újra gereblyézem, most hogy mennyire hasznos, azt nem tudom - ha szabad ilyen értelmetlenséget mondanom.
Amit a boltokban árulnak, komposzt, az azért hasznos nem?
A komposztot a palánták elültetése után is bele lehet dolgozni a földbe?
Körülbelül mennyit?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!