A műtrágyát általában 100%-ban Kálium-Nitrát alkotja?
Nem. Egyik műtrágya sem 100% KNO3.
Általában ráírják a zacskóra, hogy miből van és hány %-ban. A legtöbben nem is KNO3 van, hanem más nitrogén- és káliumforrás.
De minek az neked? Csak nem robbantani szeretnél?
KNO3 erőteljes oxidálószer az igaz, de egyáltalán nem katalizátor!
Cukorral keverve tényleg puskapor szerú anyagot alkot. Én óvatosan gyújtogatnám.
Tudom én azt, vegyész vagyok. Régebben nekem is volt ilyen ismerősöm, osztálytársam, később egyetemen évfolyamtársam, aki ilyesmikkel szórakozott.
A műtrágyában egyébként pár százalék kb a KNO3, már amelyikben van.
Tiszta, vagy legalábbis technikai tisztaságú KNO3-ot vegyszerboltban lehet esetleg kapni. Ha Bp-i vagy, a körúton van egy ilyen bolt.
Ahogy én tudom, a katalizátor az, ami egy bizonyos reakciót gyorsít. Alapvetően a cigaretta hamu sem katalizátor, de ha rászórod a cukorra, akkor meg lehet gyújtani, így akkor, abban a reakcióban katalizátorként működik. Nem?
A puskapor is akkor válik veszélyessé, amikor elfojtják, addig csak hevesen ég. Én nem szándékozom elfojtani, amit csinálok, direkt az a célom, hogy kijöjjön a füst, a keveréket tartalmazó edény falán, és tetején lyukak vannak.
09:36-os vagyok.
A katalizátor egész pontosan az aktiválási energiát csökketni. Botorság olyat állítani, hogy az oxidálószer nem vesz részt a redox reakcióban. :)
Gyerekoromban mi rakétát gyártottunk. KClO3 és cukor keverékével töltöttünk üres flakonokat. Visszagondolva elég nagy marhák voltunk. Szóval csak óvatosan gyújtogasd, nehogy megégesd az orrod!
Én meg 09:38 vagyok.
Még mindig jobb, mint a peroxi-aceton! Az még ütésre is robbanhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!