Milyen fát javasoltok budapesti kis kertbe?
Sziasztok!
Nem olyan régen költöztünk,és abban a szerencsés helyzetben vagyunk,hogy a házunkhoz lett egy kis kertünk is:)
Vidéken nőttem fel,de 17 éves korom óta Pesten élek,és hát a balkon/terasz/erkély/tetőkert,azért mégis csak más,mint egy kert:):)
Szóval minden örömét élvezzük,és jövőre szeeretnénk szépen megcsinálni.
Kérdéseim lennének:
Milyen fát javasolnátok ültetni(mert ugye azt ősszel kell)?A kert keleti-délkeleti fekvésű tehát napos,viszont nem szeretnénk túl nagyra gyorsan növő,óriási koronájú fát,mert ahhoz kicsi a kert:)Van valakinek valamilyen ötletete?Nekem elsőként a mandulafa jutott eszembe:)
Írjátok le nyugodtan,melyek azok a fák/cserjék/virágok,amiket nagyon szerettek a saját keretekben és javasoltok és melyek felejtősek.
Köszi szépen:)
gömbjuhar, gömbszivarfa
nem nagyok, gyorsan fejlődnek, szépek
Köszönöm a válaszokat!
A fűz illetve nyír kiesett,mert a párom allergiás rá:(
Ami nem nő nagyra, de szép, az például a vérszilva, az ecetfa, illetve a törzsre oltott fák. Sok ilyen van az akáctól kezdve a csepleszmeggyen át a kőrisig. De szerintem ha kicsi a kert, akkor érdemesebb gyümölcsfát ültetni, mert az lehet szép is és hasznos is.
A díszcserjék közül nekem nagy kedvencem a rózsalonc, nagyon szép, amikor virágzik, de van tarka meg vörös levelű fajtája is, ami egész évben díszít. De persze gyümölcstermő cserjékben is lehet gondolkodni, mint pl. a málna, ribizli, egres, áfonya stb.
Az örökzöldek között sok különleges megjelenésű törpefenyő és gömbtuja van, érdemes ezek között is körülnézni.
Selyemakác (Albizia julibrissin) teljesen jó.
Még jó a Magnolia grandiflora, divatos a Diospyros kaki (finom a gyümölcse is), és ennek a "butított" változata a Diospyros lotus.
Egzotikus a Trachycarpus fortunei és a Musa basjoo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!