Most akkor a tök gyümőlcs vagy zöldség?
Mi értelme van az ilyen kérdéseknek? A tök (meg a paradicsom is) olyan, milyen, ha mától valaki disztárgynak nevezi vagy közlekedési eszköznek, attól még akkor sem változik semmi.
Olyan fogalom, hogy zöldség vagy gyümölcs igazánból nincs, ez csak szokás kérdése, hogy ki minek nevez valamit.
Pontosabban gyümölcs/termés létezik, mint fogalmi, de az biológiai és nem konyhatechnikai megnevezés.
Se zöldség, se gyümölcs. Kultúrnövény.
szerintem a gyümölcs az a növényi termés, amit nyersen fogyasztunk.
a zöldség meg bármilyen növényi rész, amit nyersen, vagy feldolgozva elfogyasztunk, de nem gyümölcs.
a tök növényi rész, termés, de jellemzően nem fogyasztjuk nyersen. azaz zöldség.
A tök egyértelműen gyümölcs, mivel a növény virágjából kialakuló termés amely a magot tartalmazza.
Lásd, Pallas Nagy Lexikon:
"a közéletbeli jelentése szerint általában a nyersen is megehető, jóizü és legtöbbször husos v. leves termés. Gyümölcse ilyen értelemben csak a virágzóknak van" [...]
"vannak éréskor megpuhuló, szinesedő és ellevesedő Gy.-ök is. Ezek a husos vagy leves Gy.-ök. Ilyen a bogyó, a csonthéjas Gy., a citrom-Gy., meg a TÖK"
Ez a két fogalom nem zárja ki egymást.
Egyik régi postom copyzom most ide:
Ez a kérdéskör is igen érdekes, és legtöbben nem tudják.
A "gyömölcs" egy biológiai szakszó. Jelentése nagyon egyszerűen a magot/magokat körülvevő húsos termés.
Feladata, hogy a magot/magokat nedvességgel lássa el, védje, és táplálja, amíg azok meg nem érnek annyira, hogy szétszóródjanak.
Van gyümölcse az almának, banánnak, narancsnak, vagy a diónak is. (a diónak az a zöld rész, ami ősszel leesik... nem pedig az, amit te általában megeszel)
A "zöldség" nem biológiai fogalom. Az egy konyhatechnikai műszó. Jelentése röviden és egyszerűen: olyan növények(/növény része), amit jellemzően valami konyhai úton-módon elkészítünk fogyasztás előtt... Sütés, főzés, vagy akár csak fűszerezés (saláták pl).
Jellemzően elég szubjektív, önkénes kifejezés. Egyesek idesorolják pl a gombákat is, pedig azok nem is növények. Erre nem nagyon van egyetemes szabály.
Amit pedig a legtöbben nem tudnak... ez a két fogalom nem zárja ki egymást. A paradicsom például zöldség, de egyébként gyümölcs is. A sütőtök hasonlóképp.
Persze a "gyümölcs" fogalomnak is van egy kicsit konyhatechnikai értelme is. Ha nem kimondottan biológiai szempontból nézzük, csak konyhai szempontból, akkor nem szoktunk idesorolni olyan ételeket, amiket el kell készíteni.
Pl a dinnye simán gyümölcs. A sütőtök viszont inkább csak biológiai értelemben az, konyhai értelemben nem féltetlen soroljuk oda.
Szóval... nem tudom, mennyire volt komoly a kérdés (lehetett csak trollkodás is), de a válasz meglepően bonyolult tud lenni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!