Erős füszer paprikát tisztitottam csupasz kézzel. Estére ugy égett a két kezem majd megörültem. Mit tegyek?
Az erős paprika erősségét a kazein nevű enzim okozza.
A kazeint egyetlen dolog bontja le a tej,ezért ajánlom hogy tejjel mosd át a kezed(vagy inkább áztasd mert gondolom már beivódott a bőrbe) és valószínüleg megszűnik a probléma.
3. Válaszoló: mielött válaszolsz valamit,nézz utána, hogy ne hülyeségeket irj.
"Az erős paprika erősségét a kazein nevű enzim okozza.
A kazeint egyetlen dolog bontja le a tej,ezért ajánlom hogy tejjel mosd át a kezed(vagy inkább áztasd mert gondolom már beivódott a bőrbe) és valószínüleg megszűnik a probléma."
A kazein az a tejfehérje, NEM pedig a paprika hatóanyaga, az a kapszaicin.
A kapszaicin zsirban oldódó anyag (ebben az esetnben a zsir alatt mindenféle zsiradékot kell érteni, olaj, vaj, margarin, disznó - és egyéb - zsir), a tej legfeljebb annyiban használhatna, hogy van benne tejzsir is, de sokkal hatásosabb az elözöekben javasolt olajos kenés. Ez ugyanis kioldja a börböl a kapszaicint, az olajban lesz oldatban, ez pedig utána szappannal eltávolítható.
A kérdezönek meg javaslom, hogy legközelebb inkább használjon gumikesztyüt, habár gondolom, erre ö is rájött.
Amikor valaki meggyőződéssel beszél hülyeségeket...
Szemet ne dörzsölj, és sajnos (gyerekkori) tapasztalatból mondom: nem fogd meg pisilás közben a nemesebbik feled... Pocsék élmény...
Opsz! Bocsánat tényleg összekevertem a két szót és a kapszaicin okozza a csípősséget! Bocsánat!
Viszont az változatlan tény hogy a tej oldja a leghatékonyabban ezt az enzimet!Ezért ajánlják a szakértők is hogy csípős ételek után a szánk égését egy pohár tej szünteti meg-más vízalapú italok nem mert azok még rontanak is rajta ugyanis az egész szájüregben szétteríti a kapszaicint.
Kapszaicin."Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet."
hu.wikipedia.org/wiki/Kapszaicin
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!