Mekkora területű kert szükségeltetik egy ember fenntartásához egy évre?
Ez a kérdés engem is foglalkoztat. Elsőként néhány adalék információ!
A szántóföldi növények vetőmagjait (búza,kukorica,árpa stb.) zsákban mérik, mely 1 ha területre elegendő. Kisebb mennyiséget nagyon nehezen fogsz találni. A kenyérhez nem csak búza kell, hanem rozs is. A boltban vásárolt is ilyen, általában 60/40 arányban keverik a búza javára. A tervezés során nem egy évre kalkuláunk, hanem kettőre és így is megyünk a boltba vásárolni. Ezzel egy esetleges vetőmag hiányos év akár átvészelhető. Ki milyen állatot vagy növényt szeretne tartani, azt döntse el mindenki, de semmiképpen sem vállaljon be olyan növényt vagy állatot, amiről nem tudja milyen ízű. A napokban kóstoltam meg a kecsketejet, és megállapítottam, hogy nekem nem tetszik. Semmi baj nem volt vele, egyszerűen szimpatikusabb a tehén tej.
A terület méretével kapcsolatban én úgy számoltam, hogy legalább 4-5 ha mindenképpen kellene, viszont a méretet befolyásolja milyen állatokat szeretnél tartani. Ja, és a legfontosabb: 100%-os önellátást egy család (2 gyerek, 2 felnőtt) nem képes megvalósítani gépek nélkül, úgyanis jó esély van rá, hogy a családfő magára marad a földművelésével. Dióhéjban leírva ennyi, de ahogy a mondás is tartja: Részletekben bújik meg az ördög!
Szerintem pár száz négyzetméter.
Mi négyen vagyunk,a kertünk 600m2. Szinte minden megterem+ van a területen 1 disznóól,nyúlház,és a 8~10 tojótyúknak hely. Elfér egy pár m2-s fólia a palántáknak,és a primőrnek,van pár gyümölcsfa,és szőlő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!