Van egy telkem és a szomszéd diófái már kb a félkertemet beárnyékolják. Kihez fordulhatok segítségéért? Miylen jogaim vannak? Csak földmérővel tudom igazolni a telkem pontos határait?
Ptk 100-103§ körül vannak a szomszédjogok, azt meg tudod keresni.
ha nem tudod, hol a telekhatár, mi honnan tudjuk? kiméreted jópénzért.
ha nem akarsz áldozni erre, milyen választ vársz?
akkor hagyod szépen, hogy úgy használják, ahogy akarják ...
Nem egyértelmű a kérdésedben... hogy a fa ágai lógnak már át, vagy csak az árnyéka?
Ha az ág lóg át, akkor jelentsd az önkormányzatnál, ha nem vágja le a szomszéd kérésedre.
Ha az árnyék...azzal szerintem ne nevettesd ki magad!
(Egyébként van nekünk is egy ilyen telekszomszéd. Épített magának kerítést, és úgy, hogy maga a kerítés már a mi földünkön áll. A másik oldalon meg a másik szomszédjáén. Mi is régi szőlőtőkéből tudjuk a felezőt.. Ő meg a saját teljes területét használja. Hát még nem léptünk az ügyben. De ha a másik szomszédunk is hasonlót lép, és két oldalról nyesdesnek, akkor fog betelni a pohár...)
köszi a válaszokat
Egész ágak átlógnak ... alatta nem nő meg a szinte semmi ezért bosszantó :S egyes fák kb a határtól kb egy méterre van ...
A kimérés meg tényleg drága lehet. Ha kimérték akkor is nekem kell mondani, h. rakja beljebb az oszlopokat vagy akkor már a földhivatal v más szerv is felszólítja erre a szomszédot...
Idegesítő a dolog mint kiderült msot nézegettem méregettem. A hatályos helyi rendelet alapján még arra is kötelezhetik őket h. vágják ki a fákat .. Egy része a fáknak úgy néz ki h. pont ahatárba lettek betelepítve ... Nem is gondoltam volna, de több mint egy méterrel keskenyebb a földünk elülső része, mint a hátsó. bár ott is pont a határba van lerakva a szőlősor.
Húú nagy falat lesz nem tudom, h. én kivághatom -e a fákat, ha ő nem teszi meg?
arra vigyázz, hogy bármilyen fa (sajátod, saját telkeden is) (talán gyümölcs- nem) kivágásához kell az önkormányzat engedélye,
akik megmondják, hogy az 1 méter magasan ilyen átmérős fa helyett, hova, hány, mekkora fát PÓTOLJ (közterületre, fő térre, stb)
Csak úgy nem eshetsz neki
Helló! Nekünk hasonló jellegű problémánk van.
A szomszédban van egy nagy magról kelt diófa, amely a mi telkünkre vet árnyékot, így a telek közel negyedén nem nő semmi. 5-6 éve próbáljuk rábeszélni őket arra, hogy vágják ki. Mi is felajánlottuk nekik, hogy a saját költségünkre helyettük kivágjuk, csak bólintsanak rá. A fa kb. 1 méterre van a telekhatártól, a lehulló diót sosem szedik össze, a fát nem gondozzák, náluk az árnyék nem okoz problémát. A falunk jegyzője nem segít. Milyen jogszabály vonatkozik a fa ültetésére? Kerestem jogszabályt, de mindenhol mást írnak. Mit tehetnénk?
Az új Ptk. már nem rendelkezik ilyesmiről a 100-103-as §-ban. ptk2013.hu/wp-content/uploads/2013/03/uj_ptk_szov.html Önkormányzati rendeletünk nincsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!