Kivágott bokrokat, ágakat szeretnék a kertemben elégetni. Kb.4 m3. Sosem csináltam ilyet, mire kell vigyáznom? Mennyi idő alatt ég el?
Szalonnasütésre kivágott bokrokat??? :)
Van még mit tanulni a "városi parasztoknak".
A lényeg, hogy ne egyszerre gyújtsd be, hanem előbb egy kupacot, majd folyamatosan rakjad rá a többit. Persze, előbb szárítani kell, gondolom nem zölden akarod égetni, mert az nem megy.
Száraz gallyakból teljesen jó parazsat lehet csinálni szalonnasütéshez.
Csak ugye a faszén-árus kitalálta, hogy arra csak a faszén jó. Azóta sokan azt veszik, közben a kertjük tele van gallyakkal és letöredezett száraz faágakkal. Voltam ilyen "partin" már, elég vicces volt, ahogy a tulaj bontotta a faszenet, közben aggódott, hogy mi lesz, ha mégse lesz elég. Közben majd felbukott a száraz almafaágakban... :)
4-es: lassan írom, hogy érthető legyen---> 2012.01.01. óta nem szabad égetni, tehát nem égetheti el az ágakat
Tudom jól, hogy nem ágakon szokás szalonnázni, de ha el akarja tüzelni, máshogy nem tudja.
üdv, egy városi paraszt
Bocsánat, de akkor kifejtem:
a levágott bokrok ágai általában
- nyersek
- vékonyak
Parázsnak a vastagabb, nagyobb darabok valóban jók. Ha már kiszáradtak.
A kis gallyak max gyújtósnak, de még arra se nagyon.
Nem beszélve arról, hogy a nyers ágaktól megkeseredik a szalonna is.
Azért csak pontozzatok le. Hiszen minden bizonnyal okosabbak lesztek attól, ha engem lehülyéztek!:)
Mindenesetre, szalonnázni igazán az akác, meg némely gyümölcsfa jó, a többi felejtős. Bár igényesség kérdése...
Fejtsétek már ki ezt a "nem szabad tüzelni" témát, mert én ezt nem hiszem.
Azt meg egyenesen elképzelhetetlennek tartom, hogy az ország egész területén belül, a saját kertem közepén tilos lenne tüzelni.
Ezt hol olvastátok???
A kivágott bokrok és ágak általában nem "nyersek", hanem általában ki vannak vágva, és vagy most vágták ki és éppenséggel nyersek, vagy pedig hónapokkal ezelőtt, és azóta csontszárazak.
Kérdező esetén ezt az információt még nem tudjuk.
Feltételezhető azonban, hogy van esze, és nem akar elégetni 4 m3 nyers gallyat. Ez igen nagy füsttel járna vagy olyan mértékben kellene leönteni mondjuk olajjal, hogy neki sem érné meg és a környezetnek sem. (Ha tényleg zöldek a gallyak, akkor jobb, ha szárítja pár hétig/hónapig előtte.)
Tehát ha azt feltételezzük, hogy van esze, ebből az is feltételezhető, hogy az anyag száraz!
Ha száraz, akkor elégetheti... Először kis kupacot felgyújtva, és folyamatosan rátéve a többit. (Szélcsendben.)
De ha már elégetni, nem tehetné ezt hasznosan?
A szalonnasütés csak egy példa volt, ami alapján hat másik is eszébe juthat az igényei/szokási szerint. Például felállíthat egy bográcsot, és a benne főlő paprikás krumplinak igazán tök mindegy, hogy fahasábok égnek alatta, vagy pedig összemetszett gallyak. Nem nagy meló összeaprítani, persze lusta embereknek nem való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!