Kezdőoldal » Otthon » Kert » Próbálkozik valaki biokertészk...

Próbálkozik valaki biokertészkedéssel? Mik a tapasztalatok?

Figyelt kérdés
Pl. mulcsozás, növénytársítások, kapálás és ásás nélkül működik-e, komposztálás...stb. Hogyan oldod meg?

2012. ápr. 14. 22:09
 1/6 anonim ***** válasza:
Csak jó tapasztalataim vannak.Eléggé kezdő kertészként tulajdonképpen minden szakirodalmat elolvasva és kiegészítve a saját ötleteimmel,mondhatom,hogy nagyon bejött. Annyira,hogy a szomszédaim nem győztek csodálkozni a kertemen,el is nevezték csodakertnek.Ami szembetűnő a többi kertekhez képest,hogy az én kertem gazos,első ránézésre káosz van benne,vagyis nincsenek szabályos ágyások,mégis nagyon jól érzik magukat a növények benne. A növénytársítások fontosak!Van olyan növény,amit nem termesztek,mert biológiai védekezés már nem elég,én pedig nem vegyszerezek,ez a burgonya.Én nagyon sokmindent alkalmazok a biodinamikus kertészeti szemléletből,bár hülyeségnek tűnhet,mégis működik.AZ első 2 évben ástam,ennek is az volt az értelme,hogy egy 15 éve nem művelt területbe szervestrágyát juttassak és az évelő gyomok gyökereit szedjem ki,a talaj tömörségét fellazítsam.Azóta már nem ások(10 éve),mindig csak azon a darabon,ahol gyökérzöldséget termesztek.De az idén erre is kitaláltam a biztos megoldást:fűrészport kevertem felesben homokkal,amit 2,zsaluzatszerűen felállított deszka közé töltöttem,ebbe vetettem bele a sárgarépa és a zöldségmagokat.Elvileg jónak kell lennie,a titok a továbbiakban a víz.A vetési naptár nagyon fontos,bár hülyeségnek tűnik,tényleg az adott évre meghatározott napokon kell bizonyos növényeket elvetni,nem marad el a siker.Én azt látom,hogy nem kell szegény növényeket erőszakosan sorokba rendezni sem,elég,ha egy-egy csoportban vannak azonos növények,jobban is néz ki,és jobban is érzik magukat.
2012. ápr. 14. 23:58
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A mulcsozás hülyeség, két hónap alatt szétfújja a szél, aztán gazosodik. A környékünkön a ház előtti virágoskertekben próbálkoztak vele sokan, de nulla sikerrel.

Növénytársítások. Persze hogy fontosak, hiszen ez egy bio védekezési módszer.

Viszont szerintem a kapálás, ásás elengedhetetlen. Bár talán a földtől is függ. Nálunk löszös a talaj, egyrészt alig van tápanyagtartalma, másrészt kőkeményre összeáll. Ezért minden évben felássuk, ez lazítja a földet, no meg trágyát ásunk alá, ami tápanyagot biztosít (bár jó gusztustalan munka).

Nálunk még az vált be, hogy az azonos növényeket minimum 3, de inkább 4 külön csoportban ültetjük. Ez azért jó, mert ha az egyiket meg is támadná valamilyen kártevő, csak az egyik csoportot fertőzi meg, a többire nem terjed át.

A másik, hogy ha nagy kertet viszel és a teljes fogyasztásotokat onnan szeretnéd fedezni, akkor érdemes a szükséges mennyiség 1.3-1.5-szörösét ültetni, mert biokertészkedésnél mindig van veszteség sajna.

2012. ápr. 15. 11:05
 3/6 A kérdező kommentje:

Oké. Örülök válaszaitoknak, köszönöm. Én még csak az irodalmazásnál tartok, illetve mások tapasztalatait gyűjtöm. Errefelé barna vagy fekete a talaj (változó), még nem tudom pontosan a típusa nevét (Alföld, Tisza vidéke) - valszeg hordalékos. Kapnam idén a rokonainktól egy darab földet a kertjükben, de azért nem tudok mindent úgy csinálni, ahogy elképzelem, mivel mégsem az enyém... Még nem kelt ki semmi, lehet hogy nem csinálok jól valamit (két hete tudtam veteményezni).

A komposztáláshoz milyen edényt/építményt használtok? bolti vagy házi gyártmány? Büdösödik? Úgy tudom, forgatni kell a berothadás ellen, főleg ha vágott fű. Használtok folyékony komposztot?

Használtok biopermeteket (pl. erjesztett csalánlé, zsurkófőzet, stb.)?

2012. ápr. 15. 15:08
 4/6 anonim ***** válasza:
Nekünk sk épített beton komposztálónk van, de nem nagyon használjuk. Egyéb szereket sem veszünk, mert azok nem olyan megbízhatók.
2012. ápr. 15. 20:08
 5/6 anonim ***** válasza:
Első válaszoló vagyok. Komposztálást én a lehető legegyszerűbben csinálom.Van egy hely a kertemben,nevezetesen egy bodzabokor alja,árnyékos, északi fekvésű,oda hordok mindenféle zöldhulladékot. Nem teszek a komposztra:évelő gyomok gyökereit, mert azok mindent túlélnek,ezeket kirakom a napra,mikor jól megszáradt, elégetem és kihintem a veteményre a hamuját.Ez olyan jól működik,hogy a gyomok veszik az adást és nem szeretnek ott élni,ahol észlelik az elhamvasztott sorstársaikat.A komposzttal én az égvilágon semmit nem csinálok,ha nagyon meleg van,max.öntök rá vizet.Attól kezdve,hogy megalapítottad a komposztdombot,2 évig nincs más dolgod,mint rárakni a zöldhulladékot.Ne tegyél rá semmilyen ágnyesedéket,kenyeret se,de ételmaradék az is mehet rá,meg kávézacc.A harmadik évben átrakhatod a komposztot egy kicsit odébb,még mindig a kijelölt helyen belül,ami felül volt, most alulra kerül.Egyszer csak eljutsz a tiszta komposztföldig,elég nagy mennyiség,ezt aztán használhatod virágföldként,palántaágyásba,vagy csak a magvetésbe.A mulcsozást én sem használom.Mint korábban írtam, én nyáron,mikor nagyon meleg van már és a nap kiperzsel mindent,mások öntöznek.Én meg egyszerűen befejezem a gyomok irtását, hagyom,hogy a gaz jótékony árnyékot tartson a veteményesben,pld. az uborkát teljesen gazban hagyom,a gaznak csak a tetejét töröm le,hogy ne tudjon magot érlelni.Különben extrém időjárási helyzetben én is szoktam öntözni,de csak célirányosan,a növények tövét,és hígított csalánlével.
2012. ápr. 15. 23:23
 6/6 A kérdező kommentje:

Mhm, a hamvasztásos módszert még nem hallottam, jópofa:)

A komposztálással kapcsolatban meg egy olyat olvastam ( [link] hogy egy évig érleli a komposztot: év közben gyűjti, ősszel átforgatja és szerintem tavasszal már használja is (én így értem, amit írt)...

Zöldtrágyázást használ valaki?

2012. ápr. 16. 23:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!