Próbálkozik valaki biokertészkedéssel? Mik a tapasztalatok?
A mulcsozás hülyeség, két hónap alatt szétfújja a szél, aztán gazosodik. A környékünkön a ház előtti virágoskertekben próbálkoztak vele sokan, de nulla sikerrel.
Növénytársítások. Persze hogy fontosak, hiszen ez egy bio védekezési módszer.
Viszont szerintem a kapálás, ásás elengedhetetlen. Bár talán a földtől is függ. Nálunk löszös a talaj, egyrészt alig van tápanyagtartalma, másrészt kőkeményre összeáll. Ezért minden évben felássuk, ez lazítja a földet, no meg trágyát ásunk alá, ami tápanyagot biztosít (bár jó gusztustalan munka).
Nálunk még az vált be, hogy az azonos növényeket minimum 3, de inkább 4 külön csoportban ültetjük. Ez azért jó, mert ha az egyiket meg is támadná valamilyen kártevő, csak az egyik csoportot fertőzi meg, a többire nem terjed át.
A másik, hogy ha nagy kertet viszel és a teljes fogyasztásotokat onnan szeretnéd fedezni, akkor érdemes a szükséges mennyiség 1.3-1.5-szörösét ültetni, mert biokertészkedésnél mindig van veszteség sajna.
Oké. Örülök válaszaitoknak, köszönöm. Én még csak az irodalmazásnál tartok, illetve mások tapasztalatait gyűjtöm. Errefelé barna vagy fekete a talaj (változó), még nem tudom pontosan a típusa nevét (Alföld, Tisza vidéke) - valszeg hordalékos. Kapnam idén a rokonainktól egy darab földet a kertjükben, de azért nem tudok mindent úgy csinálni, ahogy elképzelem, mivel mégsem az enyém... Még nem kelt ki semmi, lehet hogy nem csinálok jól valamit (két hete tudtam veteményezni).
A komposztáláshoz milyen edényt/építményt használtok? bolti vagy házi gyártmány? Büdösödik? Úgy tudom, forgatni kell a berothadás ellen, főleg ha vágott fű. Használtok folyékony komposztot?
Használtok biopermeteket (pl. erjesztett csalánlé, zsurkófőzet, stb.)?
Mhm, a hamvasztásos módszert még nem hallottam, jópofa:)
A komposztálással kapcsolatban meg egy olyat olvastam ( [link] hogy egy évig érleli a komposztot: év közben gyűjti, ősszel átforgatja és szerintem tavasszal már használja is (én így értem, amit írt)...
Zöldtrágyázást használ valaki?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!