Jó napot! Miért van a virágom földjében 1-2 milliméteres fehér nyolc láb körüli lények?
Amint vizet öntök a növényemnek ezek elkezdenek mozgolódni, így vettem észre. Gondot okoznak a növényemnek? A növényt nem támadják csak a földben vannak.
A válaszokat köszönöm!
Ezek tőzeglégy-lárvák. Sajnos hibás gondolat, hogy a növényt nem támadják, ugyanis a gyökereit rágják, és érzékenyebb növényeknél elég gyors pusztulást okoznak.
A megjelenésüket a túl sok víz okozza.
Megszabadulni nem könnyű tőlük, először is érdemes párszor hagyni kiszáradni a földet - ha a növény bírja. Sajnos úgy tudom, Magyarországon már nincs forgalomban az egyetlen igazán hatékony szer ellenük, de az OBI-ban nekem sikerült annak idején valami ilyen vízben oldható granulátumot szerezni, amivel locsolni kellett a földet. Egy idő után kihaltak.
Nagyon szépen köszönöm a választ.
Amúgy egy szerencse bambusznak a földjében vannak.
Azt lehet tudni, hogy honnan kerülnek a földbe?
A tőzeglégy ilyen apró, muslicaszerű kis legyecske, kb. 3-5 mm nagy, nálam kicsit vörösesbarna színű, és a kicsi fekete muslicánál valamivel "kövérebb".
Hihetetlenül szapora, egyetlen pár pillanatok alatt telepetézi a földet, amikből kikelnek a kis fehér lárvák. Sürgősen ki kéne irtani őket, mert ha felnőtt egy generáció, akkor hirtelen nagyon sok szaporodóképes pár lesz majd. Ha van másik növény a környéken, azt érdemes lenne minél jobban eltávolítani onnan.
100 %, hogy nem tőzeglégylárva, annak nincs lába.
Egyértelműen ugróvillások.
Van ugyan köztük gyökérevő is, de a legtöbb csak a talajban lévő korhadékot eszi.
Ha helyesen tartod a növényt és hagyod időnként kiszáradni a földjét, eltűnnek.
Vagy ki is lehet őket irtani, ha zavarnak.
A kiáztatott cigaretta elég komoly idegméreg, sok ember halt már meg tőle, nem kell próbálkozni.
Párszáz Ft-ért adnak a gazdaboltban vagy ilyen helyen egy csomag Actarát, azt ha rászórod a vajaskenyérre az egész zacskóval és megeszed, akkor sem lesz tőle különösebb bajod, de az ilyen állatkákat nagyon viszi.
Rendkívül veszélyesek, ha valaki találkozik velük, gyorsan intézkedjen. Már több nedves talajt igénylő növényemet tették tönkre, de gyakran látszólag minden ok nélkül megjelennek.
Szokták javasolni a növény gyökerének átmosását és újraültetését steril földbe, ez nem hosszútávú garancia, egy "muslinca" megjelenik és kész a baj. Múltkor három héten át nem öntöztem a virágot, majd azt követően igazán tömény dohánylével mostam át a talajt, de rá se hederítettek. Narancsolajos öntözés is ideiglenesen használ.
Ami bevált: ragacsos légy/moly csapda, szépen visszafogja a szaporulatot, gondom párzás végett vonzza őket a sok haldokló társuk.. Annyira elegem van belőlük, hogy rövidesen kipróbálom valamelyik erre való, emberre is veszélyes permetszert (Syngenta Karate, Actara vagy Dimilin), de előtte a szegfűszeges módszer, biztatóan hangzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!