A házam falától a szomszéd által 80 cm-re ültetett tujafák károsíthatják-e a házam alapját, ill. annak falát?
Igen, mert pár év múlva a gyökerei bele fognak nőni a házad alapjába, vagyis az alapod ettől fog megrepedezni!!!
Szerintem hívd fel telefonon a helyi önkormányzat építési osztályát és tőlük kérj tanácsot!
Ők pontosan ismerik az építési rendeleteket és azt is, milyen távolságra ültethet a szomszédod a házadtól.
A tujának a gyökerétől, soha az életben nem fog a fal repedezni. Aki szedett már ki tuját tudja, hogy nem mélyen gyökerezik, alig a földfelszín alatt. Nincs nagy gyökér, szinte ki lehet kézi erővel lökni a helyéről.
Kérdező ne aggódj, nem lesz baj! Ettől függetlenül a szomszédnak tudni kéne, hogy a fal mellé közvetlen nem illik ültetni.
Meg van határozva, hogy fákat (3 méter) bokrokat (0,8 méter) milyen messze kell minimum ültetni a telekhatártól. Ha és amennyiben még ezek után is károsítja, károsíthatja a szomszéd ingatlanát akkor a tulajdonos, akié a károsító növény, kötelezhető és köteles azt megóvni a károsítást megszüntetni. Ha konkrét kárt okozot akkor azt meg kell térítenie.
A tuja gyökere nem fúródik a beton alapba. A felszín közelében terjeszkedik. Ha oszloptuja ami alig 40-50cm átmérőjű még kifejlett állapotban is, az nem károsíthatja.
Szerintem egyenlőre hagyd a fenébe.
Á ne viccelj! :)
Én 50 cm-re ültettem a tujáinkat a szomszéd házától, és semmi baja háznak. A tuja gyökerei soha nem fogják bántani a házat!!
Egyébként, nálunk 50 cm ez a határ a bokrokat tekintve. Sztem ez önkormányzatonként változó..
Mégpedig azért, hogy, ha a szomszédnak kell valamit munkálkodnia a homlokzatán, akkor odaférjen az én tujáimtól. (smarag tuják)
"Igen, mert pár év múlva a gyökerei bele fognak nőni a házad alapjába, vagyis az alapod ettől fog megrepedezni!!! "
Láttál már te tuját?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!