Van olyan növény, vagy rovar ami ha megcsíp megbénít egy időre?
óóóó hogy b@szom azt a rigó nyakadat. Ezt én is tudtam :D
Esetleg ha tudsz a kérdésemre illő növényt vagy rovart azt írd ki légy szíves.
A nyílméregbékában van kuráre, ez okoz izombénulást (az illető nem tud mozdulni, de öntudatánál van és mindent érez), ebből fejlesztettek ki számos, ma is használatos műtéti izomrelaxánst (természetesen altatásban és lélegeztetett betegen használják).
A népszerű botox ( C.botulinum nevű baci termeli, ami rosszul hőkezelt konzervekben, húsárukban lehet) is bénulást okoz, de ennek nem az izmok a támadáspontjai, hanem a gerincvelő motorneuronjai, de a végeredmény ugyanaz: bénulás.
De egyik sem játék, mindkettő légzésbénulást okozhat, ami elég gyorsan halálos kimenetelű, ha valaki nem kezdi pár percen belül lélegeztetni az egyént.
Közben eszembe jutott, hogy a fugu hal is bénulást okoz (TTX van benne, ami megint máshogy hat: az idegek axonjain a feszültség függő Na-csatornákat blokkolja), emellett érzéskiesést is okoz, és olyan erős méreg, hogy nincs klinikai használatban.
Igen, nekem is eszembe jutott az a pók, a 3. hozzászólás nagyon hasznos volt. A 4. válaszolónak azt üzenem hogy olvassa el figyelmesen a kérdést, és a rá kapott első választ kétszer hátha rájön hogy nem azt kérdeztem hogy belehalok e a tűzhangya csípésébe. Az 5. válaszolónak pedig elég ha csak a kérdést olvassa el.
De nem akarok gonosz lenni, köszi az eddigi válaszokat. 3-asnak megy a pont. :)
na azzal nem szívesen szeretnék találkozni túra közben.
bár azt mondod Ausztráliában él, remélem elég az éghajlat különbség hogy nálunk ne legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!