Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért rohadnak el állandóan a...

Miért rohadnak el állandóan a kaktuszaim?

Figyelt kérdés
Normálisan öntözöm őket, nyáron gyakran, télen szárítom. Mégis már legalább 5 kaktuszom elpusztult ugyanúgy. Először egy kis barna folt jelenik meg rajtuk aztán elfonnyadnak. Egy polcon tartom őket a szekrényen, sajnos tömben lakom nem tudom kertbe ültetni őket. Lehet, h kevés fényt kapnak? Vagy túlöntözöm őket? Van amikor hirtelen nagyon sokat nyúlnak, teljesen eldeformálódnak. Bosszantó, h a kopár sivatagban jól elvannak nálam meg elpusztul. :) Ja és most vettem észre az egyik gömb kaktuszomon, h ilyen fehér furcsa vatta szerű anyag van rajta az mi? Már gombásodik is vagy az normális???
2011. jún. 16. 15:42
1 2
 11/15 titak ***** válasza:

Az összes kaktuszodon kezd megmutatkozni a fényhiány. Tünete a megnyúlt test és a jóval világosabb szín. Jó példa erre a "furcsán megnyúlt kaktuszod (Opuntia subulata, Austrocylindropuntia subulata)".

[link]

Nagyon gyorsan rakd mindet valami naposabb helyre (lagalább az ablakba), külömben egy életre elcsúfítod őket.

Az a fehér valamik valóban gyapjastetvek. Próbáld valamivel lepiszkálni róla. Ültesd át, és vizsgáld meg a földjét is nincsenek-e oda is befészkelődve.

bővebben itt: [link]

A kaktusz is csak akkor mutat jól a lakásban, ha egészséges - de ha lakásban tartod akkor előbb-utóbb tönkre megy.

2011. jún. 18. 18:08
 12/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Ki tettem mindet az erkélyre. Ott rendbe jönnek? Azzal a megnyúlással lehet kezdeni valamit?
2011. jún. 18. 18:59
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

A megnyúlt részek úgy maradnak, ahogy vannak, legfeljebb nagyon lassan "híznak fel". Az erkély jó hely, de pár hétig mindenképp védd a növényeket a tűző naptól, mert nagyon rondán megéghetnek, el is pusztulhatnak.

Én tavasszal, a téli pihenő után meszelésnél használatos takarófóliával árnyékolom a növényeket, de most szerintem ez is kevés lenne. Szerintem eleinte csak szórt fény kapjanak, aztán csak reggeli, délelőtti fényt (ha az erkély fekvése engedi), és pár hét múlva már talán elviselik a teljes fényt is.

2011. jún. 18. 19:13
 14/15 A kérdező kommentje:

[link]

Úgy fekszik a lakás, h az erkély felől kel fel a nap, 10-11 órakor már vhol a tömbház tetejére süt, szóval az a 300 fokos napsütés sosem éri az erkélyt, csak a reggeli napsugár, az is probléma?

2011. jún. 18. 19:22
 15/15 anonim ***** válasza:
Azt hiszem jó lesz, mivel még a rácsok is árnyékolnak. Ha viszont elkezd megváltozni a növények színe, akkor jobban kell őket árnyékolni. Az erős fényre a különböző növények különböző képpen reagálnak. Valamelyik bebarnul, valamelyik meg kifakul, sárgásabb színe lesz. Szóval figyelj rájuk! :)
2011. jún. 18. 21:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!